Kammottavaa! Nuori mies kuoli heisimadon toukkien pesiydyttyä hänen aivoihinsa – nämä kuvat näyttävät, miten aivot kuhisivat toukkia

Intialainen 18-vuotias poika hakeutui hoitoon kouristusten vuoksi. Oireiden aiheuttajaksi paljastuivat heisimadot ja niiden toukat pojan aivoissa, kerrottiin New England Journal of Medicinen julkaisemassa tapaustutkimuksessa. 

Potilaalla oli tajuttomuuteen johtaneita kouristuskohtauksia ja näkyvää turvotusta oikean silmänsä yläpuolella, kertoivat potilasta hoitaneet lääkärit Nishanth Dev ja S. Zafar Abbas ESIC Medical Collegen opetussairaalasta. 

Pojan vanhemmat kertoivat hänen valittaneen kipua myös oikeassa nivusessaan. Lääketieteellisen tutkimus paljasti oikean kiveksen olevan kosketusherkkä, ja poika kuvaili oloaan hämmentyneeksi.

Toukat päätyvät ihmiseen ruoan mukana

Magneettikuvauksissa lääkärit löysivät pojan aivoista useita kystia, eli nesteen täyttämiä rakkuloita. Vahinkoja oli aivokuoressa sekä aivorungossa, jossa myös pikkuaivot sijaitsevat.

Diagnoosi oli kystikerkoosi, eli matorakkulatauti. Heisimatojen toukat ja munat voivat päästä ihmisen elimistöön huonosti puhdistetun ja kypsennetyn ruoan mukana. Kystikerkoosia aiheuttavia kapeita heisimatoja esiintyy yleisimmin sioissa.

Syödyt toukat pystyvät kulkeutumaan suoliston läpi ihmisen kudoksiin, jossa ne muodostavat tulehtuneita kystia. Aivoissa ne voivat aiheuttaa esimerkiksi halvauksia, näköhäiriöitä ja epileptisiä kohtauksia.

Lääkärit löysivät kystia myös pojan oikeasta silmästä sekä oikeasta kiveksestä. Kystien määrän ja sijainnin vuoksi he eivät voineet hoitaa potilasta varsinaisilla matolääkkeillä, jotka olisivat voineet aiheuttaa verenvuotoa ja tulehduksen aivoissa. 

Poikaa hoidettiin tulehduslääkkeillä ja kouristuskohtauksia hillitsevällä lääkityksellä, mutta hän kuoli kaksi viikkoa sairaalaan tulon jälkeen.

Kystikerkoosi on maailmanlaajuinen sairaus

Heisimatoja esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta ihmisen elimistöstä niitä löydetään yleensä lähinnä köyhillä alueilla, joissa sikojen annetaan kulkea vapaana ja sanitaation hygieniataso on heikkoa. Intialaispojan tapauksessa toukkia oli kuitenkin poikkeuksellisen suuri määrä. 

Kystikerkoosi ei voi siirtyä ihmisestä ihmiseen, mutta heisimatoa kantava ihminen voi levittää sen munia ja toukkia, jos hygieniasta ei huolehdita kunnolla. 

Katso alta video toisesta tapauksesta, jossa loinen aiheutti vakavia seurauksia. Nainen menetti silmänsä Belgiassa vuonna 2018. Syynä oli silmän ja piilolinssin väliin joutunut loinen. 

Loinen kaivautui suihkussa naisen silmän ja piilolinssin väliin 0:40
Loinen kaivautui suihkussa naisen silmän ja piilolinssin väliin

Lue myös:

    Uusimmat