Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kalojen D-vitamiinipitoisuuksissa isot erot – vertaa

Etualalla näkyvä siika on D-vitamiinin kannalta hyvä valinta kalatiskillä.
Etualalla näkyvä siika on D-vitamiinin kannalta hyvä valinta kalatiskillä.Lehtikuva
Julkaistu 27.08.2015 06:14
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suuri osa suomalaisten ravinnosta saamasta D-vitamiinista tulee kalasta. Lajista riippuen määrät voivat kuitenkin vaihdella suurestikin.

THL:n ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä selviää, kuinka monta mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia on sadassa grammassa mitäkin kalaa.

Runsaasti D-vitamiinia saa esimerkiksi kuhasta (24,6 µg/100 g), siiasta ja silakasta. Myös lahna ja muikku ovat varsin D-vitamiinipitoisia. Sen sijaan esimerkiksi hauessa D-vitamiinia on vähänlaisesti, vain 3,2 mikrogrammaa voissa paistettuna.

Pakastealtaalla käyvä D-vitamiinin kalastelija saattaa niin ikään pettyä, sillä esimerkiksi pakasteseitissä on D-vitamiinia enimmillään 1,8 µg/100 g. Samoin uunissa paistetuissa, lohesta tehdyissä kalapuikoissa D-vitamiinipitoisuus on enimmillään 4,9 µg/100 g. Teollisissa ja pannulla paistetuissa kalapuikoissa Fineli ilmoittaa D-vitamiinipitoisuudeksi 1,0 µg/100 g. Teollisissa kalapyöryköissä luku on 2,1.

Kalalajit ovat järjestyksessä alla olevassa taulukossa sen mukaan, mikä Finelin tietokannan perusteella on kunkin lajin korkein mahdollinen D-vitamiinipitoisuus: samankin kalalajin D-vitamiinipitoisuus vaihtelee sen mukaan, miten se valmistetaan.

Esimerkiksi 100 gramman annoksessa lohta tai kirjolohta on keitettynä ja suolattomana taulukossa mainitut 10,2 mikrogrammaa D-vitamiinia, mutta paistetussa lohifileessä vastaavasti 8,7 mikrogrammaa. Jälkimmäisessä muodossa syöty lohi onkin D-vitamiinipitoisuudeltaan alhaisempi kuin taulukossa nyt lohta alempana näkyvät särki ja ahven.

Kalalajien D-vitamiinipitoisuudet

Kalalajiµg/100 grammaa
Ankerias25,6
Kuha24,6
Siika (paistettu, ei korppujauhoja)24,2
Silakka (filee)19,5
Lahna14,0
Muikku (paistettu)

13,4

Lohi tai kirjolohi (keitetty, suolaton)10,2
Särki10,0
Pangasius eli haimonni (filee, uunissa paistettu)9,4
Ahven (paistettu, ei korppujauhoja)8,9
Tonnikala (paistettu)8,2
Turska (uunissa paistettu, suolaa)8,1
Tilapia (uunissa paistettu)3,7
Hauki (paistettu voissa, ei korppujauhoja)3,2
Taimen2,1

Lähde: Fineli

Lisää aiheesta:

Näistä kaloista saa eniten D-vitamiiniaTiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiiniaKalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat SuomessaSyödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista"Testasimme McDonald'sin uudet ranskalaiset – parempia kuin perinteiset?Suutari, toutain ja vimpa – hyödynnä edulliset ja väheksytyt lähikalat!
VitamiinitStudio55

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit
  • ma07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 3.5.14:20
    D-vitamiini

    Tutkimus: Tietyn vitamiinin puute voi lisätä riskiä sairastua suolistosyöpään

  • 3.2.07:42
    Terveys ja hyvinvointi

    Raudanpuutteen oireet voivat olla "melkein mitä tahansa" – lääkärin pakeilla ei aina oteta tosissaan