Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

Eri kalalajien korvaaminen onnistuu helposti, kun muistaa muutaman perussäännön.
Eri kalalajien korvaaminen onnistuu helposti, kun muistaa muutaman perussäännön.Shutterstock
Julkaistu 28.09.2025 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalalajeja voi vallan hyvin korvata toisillaan, kalayhdistyksestä muistutetaan.

Melkein minkä tahansa kalan voi korvata reseptissä toisella, kunhan muistaa muutaman perusperiaatteen, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan.

– Huomiota kannattaa kiinnittää kalan rasvapitoisuuteen, kalafileiden kokoon ja kypsennysaikaan.

Lue myös: Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

Näin korvaat kalalajin toisella

Kun eri kaloista valmistaa ruokaa, niiden rasvapitoisuudella on väliä. Rasvapitoisuus vaikuttaa jonkin verran siihen, millä tavoin valmistettuna kala on parhaimmillaan. 

Esimerkiksi rasvaisemmat kalat, kuten lohi ja kirjolohi, kestävät hyvin paistamista ja grillaamista. Rasvaisuutensa vuoksi ne säilyvät mehevinä korkeissakin lämpötiloissa. 

Vaikka suurin osa kaloista on helposti vaihdettavissa keskenään, joitakin poikkeuksia on. Jos esimerkiksi haukipyöryköiden reseptin toteuttaa jollain muulla vaalealla kalalla, kannattaa lisätä mukaan sidosaineita, kuten kananmunaa tai korppujauhoja.

Kalayhdistyksestä muistutetaan, että vähärasvaisemmat kalat, kuten kuha, siika tai hauki, puolestaan sopivat paremmin haudutettaviksi, höyrytettäviksi tai uunissa kypsennettäviksi. Näin ne eivät kuivu liikaa.

– Yleinen perussääntö on, että vaalean kalan voi korvata toisella vaalealla ja punaisen punaisella, kalayhdistys kertoo tiedotteessaan.

Esimerkiksi ahvenen voi korvata kuhalla, siialla tai vaikka hauella. Lohen voi korvata kirjolohella ja päinvastoin, samoin silakan ja muikun voi vaihtaa keskenään.

Lue myös: Kari Aihisen kalakeitossa on yksi juju – älä jätä pois sopasta!

Myös kalan koolla on väliä

Kalaa korvatessa toisella on syytä muistaa myös kalan koko. Neljä siikafileetä ei ole sama asia kuin neljä ahvenfileetä. 
Ahvenia tulee siis ostaa määrällisesti enemmän. Yleensä sopiva annoskoko fileoitua kalaa on noin 150 grammaa ruokailijaa kohden.

Kalan koko vaikuttaa myös sen kypsennysaikaan. Mitä pienempi filee, sitä nopeammin se kypsyy. 

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

0:44Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupastaNäin voit säästää savukalaostoksilla.

Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"

Lähde: Pro Kala ry

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2025.
 

Lisää aiheesta:

Millä voi korvata lohen? Kalalajin vaihtaminen toiseen onnistuu näppärästiKalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"Oletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!Kuinka kauan kaupasta ostettu kala säilyy jääkaapissa? Nämä asiat sinun pitää tietää, kun asioit kalatiskilläKalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:44
    Liha

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • Eilen17:25
    Ravinto

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • Eilen09:43
    Ruokahävikki

    Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekonia

  • pe07:45
    Pizza

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • to14:01
    Kasvikset

    Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?