Kalastuslaki uudistumassa – nämä asiat tulevat muuttumaan

Harrastuksena kalastus 25:06

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen kertoo, mitä uusi kalastuslaki muuttaisi voimaan tullessaan.

Kalastuslakia ollaan uudistamassa. Kalataloustieteen professori ja kalastuksen harrastaja Hannu Lehtonen kertoo toivovansa, että lakiehdotus saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden aikana, mieluiten jo kesällä.

Jos lakiehdotus menee läpi, se antaa uusia mahdollisuuksia ammattimaiseen kalastukseen.

– Uudessa lakiehdotuksessa on kohta, joka mahdollistaa sen, että ELY-keskukset voivat antaa luvan ammattimaiseen kalastukseen melkein missä tahansa, jos katsotaan, että kalakannan tila sen sallii, Lehtonen kertoo.

Nykyään ainoastaan onginta ja pilkkionginta ovat sellaisia kalastuksen muotoja, joihin ei erikseen tarvita kalastuslupia. Muilla välineillä kalastettaessa pitäisi maksaa aina valtion kalastuksenhoitomaksu, sekä hankkia läänikohtainen kalastuslupa.

Uudessa lakiehdotuksessa kalastuslupajärjestelmää ollaan muuttamassa siten, että läänikohtainen viehekortti ja valtion kalastuksenhoitomaksu yhdistetään.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kun valtion kalastuskortin on lunastanut 35 euron hintaan, voi kalastaa koko maassa.

Kalastuslupa vaaditaan kaikilta 18–65-vuotiailta. Luvan tarvitsee, vaikka heittelisi virveliä omassa mökkirannassaan.

Sitä, kuinka usein ihmiset kalastavat ilman lupaa, on Lehtosen mukaan tutkittu, ja huomattu, että suurin osa kalastajista ei lunasta lupaa.

– Se varmaan johtuu siitä, että kalastus saattaa olla aika pienimuotoista, virvelöintiä esimerkiksi mökkirannassa, eikä tiedosteta, että siihenkin tarvitaan lupa.

Lehtosen mukaan kalastuslaki ei suoraan määrittele sitä, kuinka kaukana mökkinaapurin rannasta saa kalastaa.

– Kalastuslaissa on kyllä kohta, että kalastus ei saa aiheuttaa häiriötä ranta-asukkaille. Mikä se häiriöetäisyys on, niin se on aika tulkinnanvarainen asia, toteaa Lehtonen.

Millaista on Lehtosen mukaan vastuullinen ja ympäristön huomioon ottava kalastus? Missä kunnossa kalakantamme ovat? Katso Lehtosen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat