Mainos

Kalastaja teki ällöttävän löydön kalan vatsasta Teijossa: "Ei tee enää mieli syödä kirjolohta tämän jälkeen"

0:16
Katso videolta, kun Jani keräsi roskia rannalta ja järkyttyi – nyt miehellä on painavaa sanottavaa kalastajille

Jokainen ulkonaliikkuja tietää, ettei roskien näkemiseltä voi välttyä edes Suomen puhtaassa luonnossa. Teijon kansallispuistossa tästä saatiin karu esimerkki, kun kirjolohen vatsasta löytyi läjä tupakantumppeja.

Kuva kirjolohen vatsasta löytyneistä ruskeista tumpeista hätkähdyttää.

Valokuva on otettu pari vuotta sitten Matildanjärven kalastuspaikalla Teijon kansallispuistossa Salossa pyydystetystä kirjolohesta.

Kuvan Twitterissä viime viikonloppuna julkaissut Arian GolGiri kertoo kuvan olevan hänen ystävänsä ottama. GolGiri julkaisi kuvan nyt nähtyään Ylellä artikkelin tupakantumpeista merissä.

– Itse en ole ennen tutkinut kalastamieni kalojen vatsaa, mutta tästä lähtien ehkä katson tarkemmin. Ei enää oikeastaan tee mieli ainakaan kirjolohta syödä tämän jälkeen, GolGiri kertoo.

Hän haluaa herätellä ihmisiä siihen, ettei luontoa pilattaisi roskilla. GolGiri toivoo, että ihmiset alkaisivat puuttua roskaajien toimintaan.

Kala luullut rehuksi

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jorma Piironen kertoo, ettei ole aiemmin kuullut vastaavasta määrästä tupakantumppeja kalan vatsassa.

Piirosen mukaan ainoa järkevä selitys runsaalle määrälle tupakantumppeja kalan vatsassa on se, että kirjolohi on luullut tumppeja rehupelleteiksi, joilla kaloja viljelyolosuhteissa ruokitaan.

– Onhan tämä poikkeuksellista. Yhdestä kahteen tumppia voisi olla vielä normaalia, mutta näin monesta tumpista en ole koskaan kuullut, Piironen kertoo

Erikoistutkijan mukaan kala on opportunisti, joka saattaa ottaa suuhunsa sitä, mitä sattuu vedestä löytämään.

– Hyvältä tupakantumppi tuskin on lohen mielestä maistunut.

Kokonainen nakki kalan sisällä

Piironen kertoo, että vuosien varrella hänen tietoonsa on tullut mitä ihmeellisimpiä löydöksiä kalojen elimistöistä. Kalat keräävät pohjalta suuhunsa erilaisia ihmisen veteen heittämiä asioita.

– On sieltä löytynyt kokonainen nakkimakkara ja muovipusseja.

Tupakantumpin sisältämien myrkkyjen lisäksi tumppien päätyminen kalan elimistöön voi olla hengenvaarallista mahdollisen suolitukkeuman vuoksi.

Piironen sanoo, ettei nauttisi kirjolohta, jonka sisältä löytyy noinkin monta tupakantumppia.

– En osaa sanoa, kuinka nopeasti tumpin sisältämät haitta-aineet leviävät kalan elimistöön. Mutta itse jättäisin kyllä syömättä, Piironen sanoo.

Kuvasta uutisoi aiemmin Maaseudun tulevaisuus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja