Kalakukko

Hei, onko kalakukko vaikea valmistaa? Taru

Hei Taru! Kalakukko on ihan hyvää ja terveellistä syötävää, aitona tehtynä vaatii aika paljon vaivaa, suosittelen Itä-Suomen toreja aidon kukon hankintaan. Tässä olisi helpompi versio liitteenä kukosta ja pienemmistä piirasista: tehtynä valmiiseen Ruistaikinaan (pakaste):

Kalakukko

  • 0,5 kg pikkukaloja ruotoineen (esim. muikku, ahven) tai isomman kalan ruodottomia kalafileitä (esim. kirjolohi)
  • n.100 g ohuita siankylkiviipaleita tai nokare voita
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 rkl Puuroriisiä
  • 1 pkt Pakaste Ruistaikinaa (500 g)

Ota taikinalevyt erilleen ajoissa sulamaan. Poista muikuista tai ahvenista päät ja sisälmykset tai valmistele isompi kala ruodottomiksi filepaloiksi. Kaaviloi sulaneet ruistaikinalevyt puolta ohuemmiksi yhdistäen ne reunasta yhdeksi isoksi ruislevyksi. Ripottele levyn keskelle riisit (vetävät kaloista kosteutta, jotta kukko ei repeilisi uunissa) ja levitä kalat keoksi päälle. Laita kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai muutama nokare voita.

Nosta taikinalevyn reunat kukon päälle ja sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja siloitellen pinta tasaiseksi. Poista ylimääräinen taikina mikäli sitä jää: sillä voi paikkailla paiston aikana mahdollisesti repeilevää kukkoa. Voitele kukko voisulalla ja pistele haarukalla. Paista kukkoa ensin kuumassa uunissa (n. 225 astetta) puolisen tuntia, voitele kukko sen jälkeen uudelleen ja kääri alumiinifolioon ja hauduta kukkoa kolmisen tuntia 100-150 asteessa. Jälkihauduta kukkoa liinan sisällä vielä paiston jälkeen.

Maittavat muikkupiiraset

20 kpl

  • 1 pkt Pakaste Ruistaikinaa (500 g)
  • Täyte:
  • 2 rkl voita
  • 0,5 kg savustettuja tai paistettuja muikkuja
  • 2 g sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
  • 2-3 tl suolaa (mikäli ei muikuissa jo ole)
  • n. 3 rkl Sämpyläjauhoja
  • 100 g sipulituorejuustoa (1 ohut rasia)
  • n. 100 g smetanaa (1pieni tlk)
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • voiteluun:
  • muna

Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Paista pannulla nopeasti sipulisilppu ja muikut, ripottele pinnalle sämpyläjauhot ja sekoita sekaan muut aineet.

Jaa kumpikin taikinalevy 10 palaan ja painele sormin tai pulikalla pieniä paloista pieniä piiraspohjia. Levitä niiden keskelle täytettä 0,5 cm:n kerros, jätä reunat vapaaksi. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakoiden tapaan.Tai kääri piirastäytteineen rullalle, sulje sauma nipistellen. Voitele munalla.

Paista 225 asteisen uunin alatasolla n. 20 minuuttia.

Terveisin, Arja

Lue myös:

    Uusimmat