Kalajoen metsäpalo oli täysin poikkeuksellinen Suomessa – jälki olisi voinut olla rajustikin pahempaa: "Ihmettelen, ettei tapaturmia sattunut kuin neljälle"

8:11
Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoi Uutisaamussa kriittisistä hetkistä, jolloin palo olisi voinut kehittyä entistäkin tuhoisammaksi.

Pelastusjohtaja arvioi Kalajoen palon mahdollista syttymissyytä ja kertoo, miksi palo oli täysin poikkeuksellinen.

Kalajoen suurpalon sammutusta seurattiin uutisissa tiiviisti. Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kertoi tänään Uutisaamussa, että maasto oli sammuttajille erittäin haasteellinen ja jopa vaarallinen. Alue oli turvenevaa ja pirunpeltoa.

– Se oli oli niille, jotka siellä työskentelivät, erittäin raskasta. Ihmettelen, ettei tapaturmia sattunut kuin neljälle ja nekin olivat lieviä.

Mukana oli toistatuhatta ihmistä, joista enimmillään 250 työskenteli yhtä aikaa.

– Tämä oli tiettävästi ensimmäinen tällainen onnettomuus Suomessa, jossa pelastustoimintaan osallistui kaikista Suomen 22 pelastuslaitoksesta joukkoja, Haapanen kommentoi.

Kriittiset hetket

Riski palon leviämiselle oli aluksi erittäin suuri. Haapanen kertoo, että ensimmäisellä paloviikolla tuulen suuntaa ja sääennustetta seurattiin hyvin tarkkaan.

Hetket olivat kriittisiä.

Metsäpalon syttymissyytä ei vielä tiedetä varmasti. Sen verran Haapanen kuitenkin voi paljastaa, että metsäpalojen tyypillisimmät syyt ovat salama ja ihmisen myötävaikutus. Salama on nyt Kalajoen tapauksessa suljettu pois, joten ihmisen toiminta on todennäköinen vaihtoehto.

– Toivoisin todella, että ihmiset ottavat vakavasti metsäpalovaroitukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja