Kalafirmat suuttuivat Talvivaaran purkuputkesta - ostot lopetetaan

Pielisen Kalajaloste lopettaa kalanoston Oulujärvellä vaikka se sijaitsee kaukana Talvivaaran kaivosalueesta.

Viimeinen niitti kalafirmalle oli konkurssipesän saama lupa purkuputken rakentamiseen Oulujärven yläpuolella sijaitsevaan Nuasjärveen.

– Lopetamme kaiken kalanoston sieltä. Talvivaaran vaikutusalueen kalaa on mahdoton myydä eteenpäin, kertoo Pielisen Kalanjaloste Oy:n toimitusjohtaja Markus Tolvanen.

Jo aiemmin yhtiö lopetti kalanoston ja välittämisen Laakajärveltä Vuoksen vesistön puolelta. Tolvasen mukaan purkuputki tuo lisää huonoa imagoa alueen sisävesikalalle päästöjen suuren määrän vuoksi.

– Meille tulee koko ajan kyselyjä mistä kala on peräisin. Ihmiset pelkää syyvä semmosta kalaa vaikka kysymys on kuitenkin enemmän imagohaitasta, Tolvanen arvioi.

Yhtiö on jo ilmoittanut osalle kalastajista oston päättymisestä.

Pielisen Kalajaloste on ostanut ahventa ja särkeä lähinnä Oulujärveltä.

– Me suunnittelimme sinne isompaa särkiprojektia, jossa särkeä olisi hankittu talvella katiskapyynnillä. Särki olisi ollut sopivan kokoista, mutta nyt se projekti pysäytetään.

Hätälä miettii vielä

Oululainen kalaan erikoistunut Hätälä Oy aikoo toistaiseksi seurata miten purkuputki vaikuttaa Nuas- ja Oulujärven kalan maineeseen.

- Kesän yli katsotaan ja sen jälkeen tehdään päätöksiä kalan ostamisesta, toimitusjohtaja Riku Isohätälä muotoilee.

Isohätälä myöntää, että lupa purkuputken rakentamiseen oli yhtiölle pettymys.

- Viranomaisten kanssa tässä on myös keskusteltava. Purkuputken kalahaitoista ei ole oikein selvää kuvaa meille tullut. Toiset sanoo ettei se vaikuta mitään, toisia huolestuttaa ainakin imagohaitta.

Monet ammattikalastajat ovat pelänneet että yhtiö lopettaa järvikalan ostamisen ainakin Nuasjärveltä. Kaikkiaan alueella on noin 50 rekisteröitynyttä ammattikalastajaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja