Kaksikko piinasi Venäjä-trolleja tutkinutta toimittaja Jessikka Aroa kuvaamalla ja ivaamalla – oikeus hylkäsi vaatimuksen lähestymiskiellosta

2:01

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineen toimittaja-kirjailija Jessikka Aron lähestymiskieltovaatimuksen kahta someaktiivia vastaan.

Oikeus piti Aroa eri tilanteissa esimerkiksi nettijulkaisuunsa kuvanneen ja eri kanavissa Aroa pilkalliseenkin sävyyn käsitelleen kaksikon toimintaa Aroa vakavasti häiritsevänä.

Oikeus katsoi myös, että toiminta aiheutti Arolle pelkoa ja ahdistusta. Oikeus kuitenkin katsoi, että kaksikon eri tilaisuuksissa yrittämä fyysinen häirintä ei ole ollut luonteeltaan kovin vakavaa.

Oikeus huomautti, ettei lähestymiskiellolla voida muun muassa ennakkosensuurin kielto huomioon ottaen kieltää ihmisiä lähettämästä yleisön saataville verkkoviestejä.

Aro: Vaino on jatkunut ainakin vuodesta 2018 alkaen

Aron vaateen mukaan on perusteltua olettaa, että häiriköt tulisivat tekemään hänen terveyteensä, vapauteensa tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai vakavasti häiritsemään tätä.

– (Mies ja nainen) ovat yhdessä tai erikseen vainonneet Aroa jo ainakin vuodesta 2018 alkaen. Menettely jatkuu eikä sille ole nähtävissä mitään loppua. (Heitä) on kiellettävä tapaamasta Aroa tai muuten ottamasta yhteyttä Aroon. (Heitä) on kiellettävä myös seuraamasta tai tarkkailemasta Aroa sekä oleskelemasta Aron oleskelupaikan läheisyydessä, vaatimus kuului.

Kaksikko on kutsunut Aroa muun muassa Nato-trolliksi, hybridisotilaaksi ja väittänyt, että tämä käy sotaa suomalaisia vastaan. Häirintää on Aron mukaan tehty muun muassa MV-julkaisun välityksellä, julkaisemalla videoita Youtubessa ja levittämällä Arosta väittämiä pitkin sosiaalista mediaa.

Sen jälkeen, kun Aro julkaisi Putinin trollit -nimisen kirjan syyskuussa 2019, kaksikko tuli kuvaamaan Aroa kirjamessuille ja heidät heitettiin ulos, kun he eivät lopettaneet kuvaamista.

Kaksikko kutsuu itseään toimittajiksi ja he kertoivat oikeudessa tehneensä muun muassa kymmeniä Aroa koskevia julkaisuja MV-julkaisuoikeudenkäynnistä, jossa Aro on uhrin asemassa. Kaksikon mies teki oikeuden käytäviltä jatkuvaa livestriimiä nettiin ja kävi kuvaamassa muun muassa perinteisen median edustajia tivaten "alpakkamedialta" ja "valtamedialta" erilaisia asioita.

Vakavan häirinnän ja viestitulvan uhriksi yleisemminkin joutunut Aro oli oikeudessa sermien takana juuri häneen kohdistuvan häirinnän takia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja