Kaksi vuotta sitten terroristi kylvi kauhua Berliinin joulumarkkinoilla – tällaista jälkeä rekkaisku teki

1:15
Tältä näytti Berliinin joulumarkkinoilla rekan syöksyttyä väkijoukkoon.

Berliinin rekkaiskun pääepäilty Anis Amri kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa Italiassa muutamaa päivää myöhemmin. 

19. joulukuuta noin yhdeksältä illalla Berliinin joulutunnelma järkkyi, kun Scania-merkkinen rekka ajoi väkijoukkoon Breitscheidplazin joulumarkkinoilla. Rekka ajoi markkina-alueella noin 80 metriä ennen pysähtymistä.

Iskussa kuoli 12 ja loukkaantui 48. Yksi loukkaantuneista oli suomalainen.

Uhrit olivat kaikki aikuisia ja kotoisin kuudesta eri maasta: seitsemän saksalaista, yksi Tsekin, yksi Ukrainan, yksi Italian, yksi Israelin ja yksi Puolan kansalainen.

Iskun ensimmäinen uhri oli rekan alkuperäinen kuski. Puolalaismies löydettiin kuolleena rekan ohjaamosta, jonka rekan kaapannut terroriteon tekijä oli surmannut.

Tekijä kuoli ammuskelussa Italiassa

Iskun päätekijä, 24-vuotias Anis Amri pakeni virkavaltaa päivien ajan terroriteon jälkeen. 

Video: Tällaista reittiä pitkin Anis Amri päätyi Italiaan, jossa hän kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa.

2:09

Amri yhytettiin 23. päivä joulukuuta Italiasta, sattumalta. Amri oli juuri saapunut junalla Ranskasta Italian Sesto San Giovanniin, kun hän joutui poliisitarkastukseen aseman ulkopuolella.

Polisiin pysättäessä hänet Amri huusi ylistystä jumalalle ja avasi tulen poliiseja kohti. Hän haavoitti 36-vuotiasta italialaispoliisia ampumalla tätä selkään.

Poliisi vastasi tuleen ja lopulta ampui Amrinin hengiltä.

Oli noussut junaan Ranskasta

Amrilla oli taskussaan ranskalaisia junalippuja, joiden avulla italialaisviranomaiset ovat pystyneet selvittämään hänen matkustamansa reitin.

Amri oli noussut Torinoon matkanneeseen junaan Chamberyn asemalta Savoijin alueelta. Sieltä hän oli jatkanut Milanon pääasemalle, minne hän saapui yhdeltä yöllä paikallista aikaa.

Milanosta hän jatkoi Sesto San Giovanniin, jossa hän kohtasi paikallispoliisin partion kolmelta yöllä. 

Pakeni arabikevään levottomuuksia Italiaan

Amrin veli kertoi uutistoimisto AP:lle, että Amri radikalisoitui vankilassa Italiassa, jonne hän lähti arabikevään tapahtumien jälkeen.

Amri oli vain 19-vuotias, kun hän lähti arabikevään levottomuuksien jälkeen ystävänsä kanssa veneellä Italian Sisiliaan vuonna 2011.

The New York Timesin mukaan Amrilla oli rikostaustaa jo Tunisiassa ajoilta. Päästessään Italiaan hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan. 

Paikallisen lehdistön mukaan hän oli sytyttänyt palon turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa protestina turvapaikanhakijoiden huonoa kohtelua vastaan.

Radikalisoitui vankilassa

Amrin perheen mukaan hän radikalisoitui vankila-aikanaan. The Wall Street Journal kertoo, että hän sai vankilassa monia varoituksia väkivaltaisesta käytöksestä.

Vapautumisen jälkeen Italia karkotti Amrin, mutta Tunisiaan palaamiseen sijaan hän lähtikin Saksaan ja asettui Berliiniin vuoden alussa. Hän haki Saksasta turvapaikkaa. Turvapaikka evättiin.

Saksan poliisi oli tutkinut Amria, sillä hänen epäiltiin olleen kiinnostunut terroriteon tekemisestä ja yhteydessä Isikseen. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt yhteyksiä, joten tutkinta lopetettiin syyskuussa 2016, muutamaa kuukautta ennen rekkaiskua.

Saksalaiset palasivat joulumarkkinoille jo pari päivää iskun jälkeen.

Poliisi valvoi joulumarkkinoita näkyvästi, muun muassa kaikkien laukut tutkimalla.

Ihmiset olivat tapahtumasta huolimatta lähteneet "hyvillä mielin" joulumarkkinoille. He halusivat näyttää, että jatkavat elämäänsä väkivallasta huolimatta.

1:11


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja