Tällainen oli Berliinin iskusta epäilty: Tavallinen teini, joka pakeni Sisiliaan – radikalisoitui vankilassa

0:59

Anis Amri oli perheen mukaan tavallinen nuori vielä silloin, kun hän pakeni Tunisian levottomuuksia Sisiliaan 19-vuotiaana. Hänet tuomittiin vankilaan, jossa hän radikalisoitui. Nyt Amria epäillään 12 ihmistä tappaneesta terroriteosta.

Torstaina 24 vuotta täyttäneen Anis Amrin sormenjäljet ja henkilöpaperit löytyivät rekasta, joka ajoi väkijoukkoon Berliinissä maanantaina, surmasi 12 ihmistä ja haavoitti 48:aa.

Kaameasta teosta epäillyn nuoren miehen elämässä on ehtinyt tapahtua paljon.

Amri syntyi suurperheen nuorimmaiseksi lapseksi Oueslatian kylässä Tunisiassa. The Wall Street Journalin mukaan Amrin perhe oli köyhä ja isoveli Walid Amri luonnehti Anisia tavalliseksi teiniksi, joka lopetti koulun kesken.

Pakeni levottomuuksia 19-vuotiaana

Amri oli vain 19-vuotias, kun hän lähti arabikevään levottomuuksien jälkeen ystävänsä kanssa veneellä Italian Sisiliaan vuonna 2011.

1:15

The New York Timesin mukaan Amrilla oli rikostaustaa jo Tunisian ajoilta, kun hän oli varastanut auton, ja jo samana vuonna, kun hän asettui Italiaan, hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan.

Syynä olivat vahingonteko, uhkailu ja tuhopoltto. Paikallisen lehdistön mukaan hän oli sytyttänyt palon turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa protestina turvapaikanhakijoiden huonoa kohtelua vastaan, mutta tuomiosta on ristiriitaisia tietoja.

Radikalisoitui vankila-aikana

Amrin perheen mukaan hän radikalisoitui vankila-aikanaan. The Wall Street Journal kertoo, että hän sai vankilassa monia varoituksia väkivaltaisesta käytöksestä.

Vapautumisen jälkeen Italia karkotti Amrin, mutta Tunisiaan palaamiseen sijaan hän lähtikin Saksaan ja asettui Berliiniin vuoden alussa.

Hän teki Berliinissä hanttihommia ja myi huumeita. Amri oli perheen mukaan päivittäin yhteydessä heihin, mutta samalla Amri etsi tietoa radikaalista islamista.

Tunisia ei tunnustanut kansalaiseksi

Saksan poliisi aloitti tutkinnan Amrista maaliskuussa, koska he uskoivat, että hän saattaisi suunnitella iskua. The New York Timesin mukaan Amri oli suunnitellut ryöstön saadakseen rahaa automaattiaseisiin ja poliisi epäili yhteyksiä radikaaliin Abu Walaahan.

Kesäkuussa Amrin Saksaan tekemä turvapaikkahakemus evättiin ja tehtiin päätös hänen karkottamisestaan. Tunisia ei kuitenkaan tunnustanut häntä kansalaisekseen ja totesi, että Amri olisi mahdotonta ottaa vastaan ilman voimassaolevia papereita.


Karkottaminen ei onnistunut eikä todisteita terroristiyhteyksistä löytynyt. Amrin valvonta lopetettiin syyskuussa.

Väkivaltainen ja aseistettu

The Wall Street Journal kirjoittaa, että Amri olisi puhunut siskonsa kanssa puhelimessa kymmenen päivää sitten. Hän sanoi palaavansa kotiin, jos jumala suo.

Muutamaa päivää myöhemmin Amri ajoi rekan Berliinin joulumarkkinoille tappaen 12 ja haavoittaen 48 ihmistä. Hänet ammuttiin tänään Milanossa tulitaistelussa. 

Oikaisu 27.12 klo 11.33: Amri ei paennut Sisiliaan perheensä vaan ystävänsä kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja