Kaksi Tukholman terrori-iskun taustalla ollutta mahdollisesti otettu kiinni Syyriassa

1:29
Kuorma-autoiskussa Tukholmassa kuoli viisi henkilöä.

Tukholman parin vuoden takaisen terrori-iskun suunnittelusta epäiltyjen kahden miehen kerrotaan olevan kiinniotettuina Syyriassa. Iskussa tekijä ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon kaupungin keskustassa huhtikuussa 2017.

Kaksikon mahdollisesta kiinniotosta uutisoivat Radio Free Europe/Radio Liberty sekä Ruotsissa TV4:n uutiset ja ETC-aikakausilehti.

Yhden kiinniotetuista uskotaan olevan terroristijärjestö Isisin rekrytoija Abu Osama Noraki ja toisen Isisin saarnaaja Abu Dovud. Iskusta tuomittu Rahkmat Akilov kertoi kuulusteluissa keskustelleensa Norakin kanssa kuorma-autossa.

–  Se oli hän, joka kontrolloi toimintaani, Akilov sanoi kuulusteluissa.

Tuomitun on myös kerrottu kuunnelleen usein Dovudin vihamielisiä puheita verkossa. Akilovin puhelimessa oli myös viitteitä yhteyksistä saarnaajaan.

Surmasi viisi ja vaaransi lähes 150

Iskussa kuoli viisi ihmistä. Akilov tuomittiin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen.

Kuolleiden lisäksi 149 ihmistä oli Tukholman käräjäoikeuden mukaan joutunut murhayrityksen kohteeksi tai vakavaan vaaraan.

Mahdollisesta kiinniotosta kertoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

Vaarallinen rekrytoija

Molemmat Noraki ja Dovud ovat etsintäkuulutettuja myös Tadzhikistanissa. Viranomaiset ovat kuvailleet Norakia vaarallisimmaksi rekrytoijaksi tadzhikistanilaisten joukossa. Venäjän federaation turvallisuuspalvelun (FSB) mukaan tämä olisi ollut myös vuoden 2017 Moskovaan suunnitellun iskun taustalla.

Terrorismiasiantuntija Hans Brunin mukaan ei voida vielä varmasti sanoa, ovatko kiinniotetut Noraki ja Dovud.

–  Tiedämme, että Akilov kommunikoi useiden kanssa iskusta. Jos nämä ihmiset ovat todella nämä kaksi, se on erittäin kiinnostavaa, Brun sanoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja