Ebba, 11, kuoli terroristin ajettua hänen päällensä Tukholmassa – Nyt tytön äiti kertoo ensimmäistä kertaa, miltä menetys tuntuu

Tuhannet hiljentyivät rekkaiskun uhrien muistoksi Tukholmassa 2:03

Puolitoista vuotta sitten Rakhmat Akilov kaappasi pakettiauton ja ajoi sen väkijoukkoon Tukholman Drottninggatanilla. Iskussa kuoli viisi ihmistä, joista yksi oli 11-vuotias Ebba Åkerlund. Nyt Ebban äiti muistelee tytärtään ensimmäistä kertaa ruotsalaislehdistölle.

Video: Tuhannet hiljentyivät Tukholman terrori-iskujen uhrien muistoksi huhtikuussa 2017.

Huhtikuussa 2017 Ebba Åkerlund puhui äitinsä kanssa puhelimessa jäädessään tavaratalo Åhlen'sin kohdalla bussista pois. Ebban äiti Jeanette Åkerlund ei voinut aavistaa, että puhelu tulisi jäämään kaksikon viimeiseksi.

Puhelun lopetettuaan Ebba jäi väkijoukkoon syöksyneen pakettiauton alle ja kuoli.

Aluksi edes henki ei kulkenut

– Aluksi en pystynyt edes hengittämään. Tällaisessa tilanteessa ei kuitenkaan ole kuin kaksi vaihtoehtoa: käpertyä sikiöasentoon ja luovuttaa, tai yrittää saada vielä jotain elämällään aikaiseksi, äiti kuvailee ruotsalaislehti Svenska Dagbladetille.

Åkerlund kertoo itkevänsä joka päivä. Vastapainoksi hän kuitenkin myös nauraa.

– Ebba ei olisi halunnut minun luovuttavan, äiti kertoo.

Kertasi kuolinpäivänä pääsiäissuunnitelmiaan

Ebba oli äitinsä mukaan iloinen ja ajattelevainen nuori nainen. Hän pelasi koripalloa, tanssi ja soitti sekä pianoa että kitaraa. Myös kirjoittaminen oli lähellä tytön sydäntä.

Kuolinpäivänään Ebba oli kertonut äidillensä tulevaisuudensuunnitelmistaan.

– Hän oli niin iloinen ja odottavainen. Ebba puhui paljon pääsiäisestä ja Norjasta saapuvista vieraistamme. Hän pohti myös, minkälaisia pääsiäismunia hän tänä vuonna saisi, äiti kertaa.

Jeanette on perustanut tyttärensä muistoksi "Ebban enkelit" -hyväntekeväisyysjärjestön, jonka avulla kannustetaan nuoria kirjoittamaan tarinoita Ebban aloittamien tarinoiden pohjalle. Tarkoitus on myös kerätä rahaa vähävaraisille nuorille.

Lue myös:

    Uusimmat