Mainos

Kaksi lasta minuutissa tappavaan tautiin kehitetty rokote

Lasten malariatartuntoja saatetaan jo lähivuosina torjua rokotuksin.

Brittiläinen lääkeyhtiö ilmoitti viime viikolla aikovansa tuoda markkinoille maailman ensimmäisen malariarokotteen. Uutinen herätti heti innostusta.

– Tämä antaa Afrikalle suurta toivoa, Angolan kansallisen malariaohjelman johtaja Nilton Saraivo kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että kyse näyttää olevan läpimurrosta ottaen huomioon, että malariaan on yritetty kehittää rokotteita vuosikymmenien ajan huonolla menestyksellä.

– Eihän tässäkään ole saatu aikaan täydellistä rokotetta, mutta jos pystymme suojaamaan lapsia kohtuullisellakin suojalla kahden ensimmäisen elinvuoden ajan, silloin kyse on läpimurrosta.

Nohynek tähdentää, että rokote on kehitetty malaria-alueiden lasten käyttöön, sitä ei ole tarkoitettu läntisen turistin suojaksi.

– Sellaista (matkailijoiden) rokotetta varten täytyy tehdä vielä työtä.

Teho kiinni lapsen iästä

GlaxoSmithKline-yhtiö on testannut rokotetta seitsemässä Afrikan maassa. Kliinisiin tutkimuksiin on osallistunut yli 15 000 lasta.

Rokote vähensi 5-17 kuukauden ikäisten lasten malariatartuntoja miltei puolella. Tätä nuorempia vauvoja rokote sen sijaan suojasi huonommin; heidän sairastumisriskinsä laski reilun neljänneksen.

Rokotteen teho näyttää myös hiipuvan muutamassa vuodessa.

– Silti tämä tarkoittaa sitä, että valtaosa malariakuolemista voidaan todennäköisesti estää, samoin vakavat sairastumiset, sanoo Hanna Nohynek.

Perheiden kannalta jo pelkkä vakava sairastuminen on raskasta. Vanhemmat joutuvat jäämään kotiin lasta hoitamaan, lääkkeet ovat kalliita eivätkä välttämättä tehoa. Lapsi saattaa kuolla tai ainakin vammautua vakavasti.

Rokote olisi erityisen merkittävä Afrikalle, sillä malarian vuosittain vaatimista sadoistatuhansista uhreista suurin osa on Afrikasta ja heistä monet puolestaan ovat lapsia.

Rokotekehittelyä kiittänyt brittiministeri muistutti, että runsaan inhimillisen kärsimyksen lisäksi sairaus aiheuttaa paljon muita ongelmia.

– Malaria ei ole vain merkittävimpiä lasten kuolinsyitä. Se myös kuormittaa terveysjärjestelmiä, estää lasten kehittymistä ja jarruttaa taloudellista kasvua, siteerasi BBC Lynne Featherstonen lausuntoa.

Verkot ja myrkyt yhä tarpeen

Rokoteuutinen on herättänyt tuoreeltaan myös monia kysymyksiä. Miksi rokotteen teho vähenee ajan myötä, miten turvallinen se on, paljonko se maksaa ja onko köyhillä mailla varaa ostaa sitä?

Ylilääkäri Nohynek tähdentää, että vaikka rokote hyväksyttäisiin käyttöön, vanhat malarian vastaiset keinot pysyvät edelleen tarpeellisina. Hänen mukaansa rokotetutkimuksenkin yhteydessä valtaosa lapsista nukkui hyttysverkkojen alla ja käytössä oli hyönteismyrkkyjä.

Koska rokote on tarkoitettu nimenomaan pienille lapsille, muut perheenjäsenet tarvitsevat muuta suojaa.

– Suojatoimia tarvitaan isommille lapsille ja aikuisille.

GlaxoSmithKline aikoo jättää ensi vuonna rokotteesta hakemuksen Euroopan lääkevirastolle EMA:lle. Virastolta odotetaan lausuntoa rokotteen turvallisuudesta ja tehokkuudesta.

Lääkeyhtiön mukaan Maailman terveysjärjestö WHO on puolestaan vihjannut, että se voisi suositella rokotteen käyttöönottoa jo vuonna 2015, mikäli EMA suhtautuu suopeasti hakemukseen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.