Kaksi ihmistä mellakoissa ampunut amerikkalaisteini kommentoi oikeuden vapauttavaa päätöstä: "Itsepuolustus ei ole laitonta"

Kaksi ihmistä Kenoshan mellakoissa Wisconsinissa viime vuonna ampunut yhdysvaltalaisteini on kommentoinut valamiehistön päätöstä, joka vapauttaa hänet kaikista syytteistä.

Kyle Rittenhouse, 18, sanoi Fox-kanavan haastattelussa olevansa helpottunut siitä, että hänen "raskas matkansa" on nyt päättynyt.

– Valamiehistön päätös oli oikea. Itsepuolustus ei ole laitonta. Olen tyytyväinen siihen, että kaikki sujui hyvin. Olemme selvinneet vaikeimman yli, Rittenhouse sanoi.

Rittenhousea on määrä haastatella laajemmin asiasta kanavalla ylihuomenna maanantaina, ja joulukuussa Foxin on tarkoitus esittää hänestä tehty dokumentti.

Rittenhousea uhkasi oikeudessa jopa elinkautinen vankeus.

Syytetty vetosi itsepuolustukseen

Rittenhouse sanoi ampuneensa ihmiset puoliautomaattisella kiväärillään itsepuolustukseksi sen jälkeen, kun nämä olivat hyökänneet hänen kimppuunsa. Syyttäjän mukaan Rittenhouse oli itse provosoinut tapahtumat, joten hän ei olisi voinut vedota itsepuolustukseen.

Kenoshassa oli viime vuoden elokuussa laajoja mellakoita sen jälkeen, kun valkoinen poliisi oli ampunut mustaa miestä useita kertoja, minkä seurauksena tämä halvaantui.

Rittenhouse oli saapunut Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevaan Kenoshaan naapuriosavaltiosta Illinoisista. Omien sanojensa mukaan hän halusi suojella liikkeitä ryöstäjiltä, syyttäjän mukaan hän tuli rettelöitsemään.

Joe Biden: Päätös aiheutti kiukkua

Presidentti Joe Biden kehotti ihmisiä pidättäytymään väkivaltaisuuksista päätöksen jälkimainingeissa.

Biden myönsi, että päätös aiheuttaa huolta ja kiukkua paitsi hänessä itsessään myös muissa yhdysvaltalaisissa. Hän kuitenkin sanoi valamiehistön puhuneen ja painotti, että päätöstä tulee kunnioittaa.

Biden kehottaa kaikkia ilmaisemaan näkemyksensä rauhanomaisesti ja lakien puitteissa.

– Väkivallalle tai omaisuuden tuhoamiselle ei ole sijaa demokratiassamme, Biden sanoi.

Trump onnitteli Rittenhousea

Republikaanipäättäjät ja nykyisten aselakien kannattajat pitivät pääsääntöisesti oikeuden päätöstä oikeana.

Aseiden omistajien oikeuksia ajava Gun Owners of America ylisti Rittenhousea sankariksi ja sanoi "palkitsevansa" hänet samanlaisella AR-15-puoliautomaattikiväärillä, jolla tämä ampui ihmiset Kehoshassa.

Päätöstä kommentoi myös maan ex-presidentti Donald Trump, joka oli presidenttinä Kenoshassa tapahtuneiden surmien aikaan. Trump kommentoi asiaa tiedotteessa, joka julkaistiin hänen edustajansa Liz Harringtonin Twitter-tilillä.

– Onnittelut Kyle Rittenhouselle siitä, että hänet on todettu SYYTTÖMÄKSI kaikkien syytteiden osalta. Sitä kutsutaan SYYTTÖMÄKSI toteamiseksi, Trump kirjoitti viitaten nähtävästi siihen, kuinka Rittenhousen on muotoiltu vapautuneen syytteistä.

– Ja muuten, jos tuo ei ole itsepuolustusta, niin mikään ei ole, ex-presidentti jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat