Kaksi ihmistä lääkkeillä surmannut elinkautisvanki vapautuu 17,5 vankilavuoden jälkeen

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa elinkautisvangin, joka surmasi kaksi ihmistä huumaavilla lääkkeillä. Murhasta ja taposta aikoinaan tuomittu mies vapautuu yli 17 vankilavuoden jälkeen.

Mies määrättiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen hovioikeuden päätöksellä vuonna 2007. Mies oli murhannut puolisonsa suuren perinnön toivossa vuonna 2005.

Mies oli tarjonnut puolisolleen huumausaineeksi luokiteltavaa lääkettä ja alkoholia, vaikka tiesi, että yhdistelmä on suurella todennäköisyydellä tappava. Mies oli hankkinut lääkkeet väärennetyllä reseptillä. Mies oli myös paikalla, kun puoliso menetti henkensä.

Saman oikeusjutun yhteydessä mies tuomittiin myös toisesta samanlaisesta tapauksesta. Miehen tuttava oli kuollut vuonna 1997 saman lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutuksesta miehen läsnä ollessa. Oikeus katsoi, että mies oli myös tämän kuoleman takana ja tuomitsi hänet taposta.

Elinkautinen vankeusrangaistus alkoi vuonna 2007. Nyt hovioikeus pohti miehen tulevaisuutta, sillä mies oli anonut vapauttamistaan. Hovioikeus päätyi puoltamaan vapauttamista, kun mies on istunut vankeusrangaistustaan 17 ja puoli vuotta. Aika tulee täyteen ensi vuonna. Mies määrättiin vapautettavaksi heinäkuun 21. päivä 2023.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsi muun muassa se, että mies on vankeusaikanaan työskennellyt ja opiskellut ahkerasti sekä se, että mies on menestynyt hyvin avovankilassa.

Toisaalta hovioikeuden mukaan vapauttamista vastaan puhui esimerkiksi se, että miehen riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on arvioitu oikeuspsykiatrisessa arvioinnissa "kohtalaiseksi".

Kokonaisuutta arvioituaan hovioikeus kuitenkin päätyi vapauttamisen kannalle. Asiasta päätettiin eilen.

Mies on syyllistynyt vankilassa ollessaan huumausaineen käyttörikokseen vuonna 2020. Mies on sovittanut teon kurinpitorangaistuksella. Mies ei ole syyllistynyt vankeusaikana muihin uusiin rikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat