Mainos

Kaksi huonetta yhdistetään ruokailutilaksi - lattiaan laminaattia ja listat

Lattian pinnoitteeksi Nina oli päättänyt laminaatin. Sen alle oli levitettävä askeläänisuoja ja koska alimpana oli tasoitepohja, tarvittiin myös kosteussulku. Puupohjalle sitä ei välttämättä tarvita. Laminaattia varten alustan on oltava varsin suora; heittoa saa olla korkeintaan 3 mm kahden metrin matkalla.

Käytimme askelääneneristettä, jossa oli myös kosteussulku. Sen asentamisessa ei ole mitään tavanomaisesta eristeestä poikkeavaa, vain reunoissa on edellisen eristekaistan kanssa osittain päällekkäin menevä teippi, joka on kiinnitettävä kunnolla. Tällä tavalla myös saumoista tulee tiiviit.

Jako osui luonnostaan hyvin. Lopetusreunaan ei jäänyt liian kapeaa suikaletta, joten liikkeelle päästiin täysleveällä laudalla, jolloin viimeistä lautaa piti kaventaa vain pari senttiä. Se erikoisuus asennuksessa tällä kertaa oli, että laudat asennettiin poikittain päävaloon nähden, kun yleensähän ne laitetaan sen mukaisesti. Nina oli kuitenkin päätynyt tähän ratkaisuun, koska kattopaneeli oli myös tämän suuntainen.

Laminaatin asentaminen on yksinkertaista hommaa eikä siinä tarvita erikoisia työkaluja. Pöytäsirkkeli on kätevä laite lautojen halkaisemiseen, joskin on muistettava että laminaatti syö terää aika lailla. Parasta teräänsä ei siis kannata tässä työssä tylsyttää.

Katkaisuun puolestaan on kehitetty oivallinen leikkuri, joka on erityisen miellyttävä varsinkin asennettaessa laminaattia asutuissa tiloissa: siitä ei tule ympäriinsä leviävää, hienoa sahanpurua, vaan karkeita muruja, jotka putoavat suoraan terän alla olevaan kaukaloon. Ne eivät joudu vahingossakaan askeläänieristeen ja laminaatin väliin ja voidaan kerätä helposti pois. Kätevää ja siistiä!

Jotta lähdöstä saataisiin varmasti suora, keskelle lattiaa kootaan aluksi neljän, viiden laudan levyinen aloituskaista, joka työnnetään kokonaisena vasten seinää. Elämisrakoa varten seinän ja kaistan välissä on kiilat, joiden annetaan jäädä paikalleen koko työn ajaksi. Elämisrako on välttämätön, koska ilman sitä käy helposti niin, että laminaatti nousee huonelämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluiden mukaan eläessään saumojen kohdalla pyykkilaudalle.

Mäntylattia laminaatilla

Erilaisia lattialaminaatteja on tarjolla pilvin pimein. Tänne valittiin asentajan iloksi uniclick-lukkopontilla varustettu laminaatti, joka on todella helppo asentaa. Pontin ansiosta työ voi edetä mikä reuna edellä hyvänsä, mistä on tavattomasti apua erityisesti sellaisissa huoneissa, jotka ovat erikoisen muotoisia tai joissa on useampia kuin neljä nurkkaa. Tämän uuden ruokailutilan lattia on aivan tavallinen suorakaiteen muotoinen, joten työssä edettiin perinteisesti naaraspontti edellä.

Urospontti uppoaa paikalleen helposti napsauttamalla. Ahtaissa paikoissa kuten esimerkiksi patterien alla, joissa tämä tapa ei sovellu, laudat naputellaan varovaisesti paikalleen parkettimiehen työkaluilla. Sillä tavalla laminaatti pysyy ehjänä.

Ninan valitsema parketti on värjätty tummaksi ja jäljittelee pinnaltaan harjattua mäntylautaa. Hauskaa on se, ettei pinta ainoastaan näytä harjatulta männyltä; se myös tuntuu siltä!

Jalkalistat antavat lattialle kuin lattialle viimeisen silauksen. Laminaattilattioiden kohdalla on usein hankaluutena löytää sen sävyyn sopivaa listaa valmiina, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää ottaa puuvalmiit listat ja värjätä ne sopivaan sävyyn esimerkiksi petsillä.

Tässä tuoteperheessä tilanne on ratkaisevasti parempi: jokaista pintavaihtoehtoa varten on saatavissa juuri sille sopivat jalkalistat. Niissä on mdf-runko ja pinta samaa laminaattiviilua kuin lattiassakin.

Täsmälleen oikean ulkonäön lisäksi niiden etuna on hyvä iskunkestävyys - kovakourainenkaan pölynimurikuski ei saa niihin helposti lommoja. Levyrunkoiseen seinään jalkalista kiinnitetään viimeistelynaulaimella.

Kiviseinään sen voi kiinnittää liimalla tai kivinauloilla; tietysti voi käyttää myös ruuveja ja tulppia, mutta silloin ovat uhkana aika silmiinpistävät ruuvinjäljet.

Lisätietoja:

Laminaatti ja listat:
Orient-Occident Oy, Espoo
www.orientoccident.fi

ruokapöytä, tuolit ja verhot:
www.ikea.fi

Lamppu, nojatuoli, korit, pöytätabletit:
Pentik Oy, www.pentik.com

Matto:
Riihimäen Matto- ja Taidekeskus Oy, Järvenpää
045-1216647

Kukat:
Järvenpään Kukkakauppa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.