Kaikki kunnossa, sanoi kuntotarkastaja Minnalle talon ostohetkellä: Tarkastaja ei ollut enää vastuussa, kun mittava homeongelma vahvistettiin

2:21

Perhe osti viime keväänä omakotitalon Kirkkonummelta. Perheen äiti kertoo, että kuntotarkastuksen mukaan kaiken piti olla kunnossa, mutta myöhemmin talosta löydettiin hometta.

Video: Mitä lääkärit sanoat mystisestä hometalosairaudesta?

Talo vaikutti unelmien kodilta. Minna Kalving oli ostanut perheineen omakotitalon Kirkkonummelta maaliskuussa vuonna 2017.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuntotarkastajan mukaan kaikki oli kunnossa. Erityisesti Kalvingia kiinnosti, onko rakennuksessa kosteutta tai hometta. Kumpaakaan ei havaittu.

Muutaman kuukauden kuluessa vaatteet alkoivat haista tunkkaiselle. Pelko homeesta jätettiin kuitenkin ajatusten taka-alalle. Kesällä perhe oli vain vähän kotona.

Oireet alkoivat Kalvingin mukaan elokuussa. Hän kertoo, että hänelle ja perheen esikoiselle kehittyi pitkittynyttä flunssaa, ja Kalvingin itsensä kohdalla myös jatkuvia poskiontelontulehduksia.

– Öisin oli pakko nukkua ikkuna auki. Välillä lähdin keskellä yötä ulos haukkaamaan happea.

Hometta löytyi

Perhe muutti matkavaunuun omalle tontilleen ja päättivät tutkituttaa talon homeen varalta. Kalvingin mukaan tällöin oireet helpottivat.

Homekoirat ja kaksi rakennusterveysasiantuntijaa tulivat kaikki samaan lopputulokseen. Talossa oli hometta. Esimerkiksi sädesientä havaittiin.

– Ensimmäinen rakennusasiantuntija haistoi pistorasioita ja pyysi meitä toimimaan samoin. Ne haisivat aivan maakellarille, joka on sädesienen ominaistuoksu, Kalving sanoo. 

Perhe otti yhteyttä asianajajaan ja sai kaupan purettua. He löysivät myös vuokra-asunnon, jossa he yhä asuvat.

– Olen todella onnellinen siitä, että myyjät suostuivat purkamaan kaupan ilman oikeudenkäyntiä.

Kuntotarkastaja ei ollut enää vastuussa

Kalving ihmettelee, ettei kuntotarkastaja ollut enää vastuussa, kun home havaittiin. Sopimuksessa luki, että vastuu raportista kestää neljä kuukautta. Tarkastaja oli tutkinut taloa pintakosteusmittarilla.

Rakennusterveysasiantuntijat totesivat perheelle, että homeella on kestänyt kauemmin muodostua kuin viisi kuukautta. Täten sitä on ollut jo kuntotarkastuksen aikaan.

Kalving kertoo, että perhe ei jaksa enää lähteä taistelemaan asian tiimoilta. Hän kuitenkin kummastelee, että miten voi olla mahdollista sanoa kaiken oleva kunnossa ilman vastuuta.

Kustannuksia 10 000 euron edestä

Vaikka kauppa purettiin, Kalvingien perhe joutui luopumaan irtaimistosta, kuten sohvista ja vaatteista. Kalving arvioi, että tästä koitui kustannuksia vähintään 10 000 euroa. Lisäksi Kalving joutuu itse vielä syömään allergialääkkeitä. Hän kertoo, että myös tietyt hajut voivat nykyisin aiheuttaa hänellä oireita.

Kalving toivoo, että muut ihmiset ymmärtävät omakotitaloa ostaessaan tutkimaan rakennusta laajemmin kuin pintakosteusmittareilla.

– Meillä ei käynyt pahimman mahdollisuuden mukaan. Jotkut ovat joutuneet vuosiakin taistelemaan ja ovat sairastuneet vielä vakavammin.

Tapauksesta kerrottiin ensimmäisenä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla.

3:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja