Kaikille rakas bolognese

Bolognese kastike (l. bolognankastike) on askarruttanut Makuja-sivujen lukijoita. Ohjehan puuttuu Makuja-sivujen reseptiarkistosta, mutta asia korjataan nyt! Perinteisistä perinteisin italialaisen ruoan ilmentymä suomalaisessa kodissa ei saa jäädä herkullisuudessaan ilman huomiota. Jauhelihakastike mikä jauhelihakastike, bologneseksikin kutsuttu...

Alkuperäinen Salsa alla Bolognese (joidenkin mielestä aito oikea emilia-romagnalainen) on usein monien eri lihalaatujen sekoitus. Kaikkia lukuisia variaatioita kyseisestä kastikkeesta yhdistää pitkä ja lempeä hauduttaminen sekä tomaatti.

Seuraavassa on ohje niin perinteiseen kastikkeeseen, kuin kotikeittiösäkin helposti loihdittavaan. Vinkki: Kastikkeen voi valmistaa 3-4 päivää etukäteen ja säilyttää tiiviisti suljettuna jääkaapissa. Kastikkeen voi myös pakastaa, tällöin kannattaa kerma (jos kastikeversiossa käytetään kermaa) lisätä vasta uudelleen lämmityksen yhteydessä.

Salsa alla Bolognese l. Bolognalainen kastike

30 g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 lehtisellerin varsi hienonnettuna
1 porkkana hienonnettuna
1 rkl persiljaa hienonnettuna
250 g naudan jauhelihaa
250 g sian jauhelihaa (vähärasvaista)
suolaa
1,5 dl valkoviiniä
0,5 dl maitoa
jauhettua muskottipähkinää
4 rkl tomaattipyreetä
3 dl lihalientä
1,5 dl kermaa
musta- tai valkopippuria

1. Kuumenna voi ja oliiviöljy kasarissa. Lisää sipuli-, selleri-, porkkanasilppu ja persilja. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät ruskistuneita.
2. Lisää jauhelihat ja suola. Hämmentele puuhaarukalla murumaiseksi.
3. Lisää joukkoon viini ja hauduta kastiketta nopin 3 minuuttia, kunnes neste imeytyy kasviksiin ja lihaan.
4. Lisää maito, muskottipähkinä ja lihaliemeen sekoitettu tomaattipyree. Kiehauta ja vähennä lämpöä hetki, kun poreilu alkaa. Pidä kansi raollaan ja hauduta kastiketta noin 2 tuntia mahdollisimman alhaisella lämmöllä välillä sekoittaen. Lisää lihalientä tarvittaessa.
5. Ota kastike liedeltä ja lisää kerma ja pippuri. Tarkista suolaisuus.

Joka kodin bolognese

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 porkkana
2 varsisellerin vartta
300 g jauhelihaa
1 dl lihalientä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
laakerinlehti
mustapippuria
basilikaa

1. Silppua sipulit ja valkosipuli
2. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kuorittu ja suikaloitu porkkana ja selleri.
3. Lisää jauheliha ja sekoita murumaiseksi. Lisää lihaliemi ja hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta.
4. Kun neste on lähes haihtunut, lisää tomaattimurska, laakerinlehti, mustapippuri ja kuivattu basilika. Hauduta kypsäksi kannen alla välillä sekoittaen.
5. Tarjoa kastike keitetyn spagetin ja juustoraasteen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat