Kahdeksan vuoden jälkeen pääsarjaan palaava FC Haka suitsii kärsimättömiä pelaajiaan – päävalmentaja Teemu Tainio: "Nuorilla miehillä on kovat testosteronitasot"

2:31
MTV Urheilu vieraili kauden alkua kuumeisesti odottavan veikkausliiganousijan luona Valkeakoskella.

Huhtikuuta oli Valkeakoskella odotettu. Edellisestä Veikkausliigan ottelusta Tehtaan kentällä on kulunut pian kahdeksan vuotta. Päävalmentaja Teemu Tainio myöntää käynnissä olevan tilanteen olevan turhauttava.

Vuonna 2012 Veikkausliigasta pudonnut FC Haka palasi pääsarjaan voitettuaan viime kaudella Ykkösen mestaruuden hulppealla 24 pisteen erolla ennen TPS:ää.

Kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja jatkopaikka Suomen Cupin lohkovaiheesta kasvattivat odotuksia entisestään. Kaiken keskeyttänyt koronakriisi vaatii kuitenkin nyt ensisijaisesti kärsivällisyyttä. 

– Pelaajat, taustat ja valmennus, minä mukaan lukien, ovat odottaneet Veikkausliigan alkua kuin kuuta nousevaa. Asiat pitää tietenkin laittaa aina perspektiiviin; jalkapallo on vain jalkapalloa, ja tällainen hässäkkä koettelee maailmaa. Ei auta kuin sopeutua tilanteeseen, Tainio sanoo MTV Urheilulle.

LUE MYÖS: Karu tilanne on tullut monelle täysin puskista – tästä urheilijoiden muita heikompi sosiaaliturva johtuu: "Mulla ei ollut oikein mitään tietoa"

Hakan pelaajat ovat vallitsevan tilanteen johdosta vuosilomalla. Joukkue ei kokoonnu yhteen, vaan harjoittelu tapahtuu yksittäin, pareittain tai pienissä ryhmissä.

– Tiedän, että nuorilla miehillä on kovat testosteronitasot, joten pitää vähän toppuutella. Nyt pitää pysyä järki ja maltti päässä.

– Meillä on joukkueen kesken Whatsapp-keskustelu, johon jokainen laittaa joka päivä vuorollaan haasteen. Tänään oli minun vuoroni ja se päättyi jääkylmään järveen. Pientä positiivista tähän tilanteeseen. Jossain haasteessa on heitetty leipää leivänpaahtimeen, aika paljon on myös futiskentällä tapahtuvia juttuja, Tainio kertoo.

Marraskuussa 2018 Hakan päävalmentajaksi Keith Armstrongin tilalle saapunut Tainio varmistaa, ettei yhteys pelaajiin katkea poikkeustilan aikanakaan fyysisestä etäisyydestä huolimatta

– Tein jo viime vuonna pelaajille hyvin selväksi, että minun tyylini valmentaa on keskusteleva. Yhdessä mietitään - ei sillä tavalla, että minä sanelen mitä tehdään. Tosi paljon olemme viestitelleet ja olleet yhteyksissä. On tärkeää, että pelaajat tietävät heistä pidettävän huolta myös tällaisina hetkinä.

Tämä pätee erityisesti ulkomaalaispelaajien kohdalla. Tainio kertoo päivittäneensä juuri tuoreimmat Suomen viranomaistiedot kapteeni Jacob Bushuelle ja maalivahti Michael Hartmannille.

– Tuli itsellekin viisas olo, kun pystyi kertomaan kaikennäköistä. On tullut katsottua uutisia enemmän nyt kuin koko elämän aikana yhteensä. Nyt oli hyvä hetkiä päteä pojille ja kertoa, missä mennään.

Veikkausliigan hallitus linjasi perjantaina, että kausi pyritään aloittamaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun liikkumista ja kokoontumista rajoittavat toimet on Suomessa purettu. Nykyisellään rajoitukset ulottuvat toukokuun 13. päivään asti.

Sarja on kertonut olevansa tarvittaessa myös valmis vähentämään kauden ottelumääriä ja ottamaan käyttöön kansainvälisiä ottelupäiviä kauden saattamiseksi päätökseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja