Der Spiegel: Yhdysvaltain tiedustelupalvelu varoitti Saksaa mahdollisesta kaasuputkihyökkäyksestä jo kesällä – "Kaikki puhuu sattumaa vastaan"

3:46
Videomateriaalia mereltä: Tältä Nord Streamin vuoto näyttää

Itämeren pohjassa kulkevissa kahdessa Nord Stream -kaasuputkessa on tällä hetkellä kolme vuotoa. Putkista uusinta ei ole otettu lainkaan käyttöön Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Epäilyt siitä, että vuodon taustalla on Venäjän sabotaasi, vahvistuvat Saksassa.

Saksan hallinnossa kaasuputkivuotoa pidetään Der Tagesspiegelin mukaan sabotaasina.

– Mielikuvituksessamme ei ole tilaa skenaariolle, jossa tämä ei olisi muuta kuin tarkoituksellinen hyökkäys. Kaikki puhuu sattumaa vastaan, hallinnosta nimettömänä pysyvä lähde kertoo saksalaislehdelle.

Saksalaislehti Spiegelin mukaan kaasuputkivuodot ovat pahempia, kuin aluksi oletettiin. Vuotojen pinta-ala on odotettua suurempi.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA varoitti jo kesällä 

Spiegelin mukaan Saksan hallitus sai tiedon mahdollisista tulevista iskuista CIA:lta jo useita viikkoja sitten kesällä. Der Spiegel kertoo asiasta nimettömiin lähteisiin nojaten.

Saksan hallitus ei halunnut kommentoida asiaa.

Sukellusvenehyökkäys?

Der Tagesspiegelin mukaan hyökkäys on voinnut tapahtua esimerkiksi sukeltajien tai sukellusveneen avulla. Näin päättelevät alustavaa tilannearvioita tekevät.

Saksan liittovaltion verkkoviraston johtajan Klaus Müllerin mukaan tarkkaa syytä kaasuputkivuodolle ei vielä tiedetä.

– Vuodot eivät olleet Saksan alueella. Johdot hehkuvat tällä hetkellä, Müller toteaa.

Syyt vuodon taustalla ovat kuitenkin spekulaation tasolla tällä hetkellä.

Todennäköisenä kuitenkin pidetään, että vuodon tarkoituksena on lisätä epävarmuutta Euroopassa ja nostaa kaasun hintaa, mikä vauhdittaisi menneillään olevaa energiakriisiä entisestään. Venäjän uskotaan haluavan näyttää, että sillä on taloudellista vaikutusvaltaa Euroopassa.

Edes Venäjä itse ei ole sulkenut sabotaasin mahdollisuutta pois.

– Mitään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, totesi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili vuotoa sabotaasiksi.

– Vuotoja tutkitaan. Alustavat tiedot viittaavaat siihen että ne johtuvat hyökkäyksestä tai jonkinlaisesta sabotaasista, mutta emme ole saaneet näille oletuksille vielä vahvistusta. 

Vuodot lähellä toisiaan

Tanskan puolustusvoimat kertovat, että Nord Stream 1-kaasuputkessa on kaksi vuotoa. Ne sijaitsevat Bornholmin saaren lähellä. Nord Stream 2-putki taas vuotaa Dueddon saaren eteläpuolella. 

Venäjältä Saksaan Itämeressä kulkeva Nord Stream 2 valmistui viime vuoden syksynä. Putkea ei otettu käyttöön Venäjän aloittaman sodan vuoksi.

Saksan geologisen tutkimuskeskuksen GFZ:n mukaan seismografit mittasivat maanantaina tällä alueella kaksi järistystä. Yksi järistyksistä oli kello kahden aikaan yöllä, ja toinen kello 19.

Vuodot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja