Sabotaasia? Myös Nord Stream 1 -kaasuputki vuotaa, varoitus räjähdysvaarasta – Tanskan pääministeri ei usko molempien linjojen vaurioituneen sattumalta

Nord Stream -kaasuputkissa havaittu vuotoja – Saksan hallituksessa epäillään sabotaasia 4:21
Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittu vuotoja – Saksan hallituksessa epäillään sabotaasia

Ruotsin merenkulkulaitos varoittaa räjähdysvaarasta Nord Stream -kaasuputkien vuodon takia. Tanskan viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa ympäristö- ja ilmastovaurioista.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa on havaittu kaksi vuotokohtaa, kertoo Ruotsin merenkulkulaitos uutistoimisto TT:n mukaan. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen.

– Emme tiedä mitään vuotojen syistä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä ja tarkkailemme tilannetta erityisesti, jotta kaikki alukset huomaavat varoituksen eivätkä mene liian lähelle, ruotsalaislaitoksen viestintäpäällikkö Sara Eriksson sanoo TT:lle.

Laitos on kehottanut kauppa-aluksia kiertämään vahingoittuneet linjat vähintään viiden merimailin eli noin kymmenen kilometrin päästä. Lennoille on kilometrin turvakorkeus. Viranomainen myös varoittaa räjähtävästä kaasusta Nord Stream 2:n lähellä. Tanskan meriliikennevirasto kertoi maanantaina vuodosta Nord Stream 2 -putkessa.

Tanskan energiavirasto on varoittanut vuodon paikallisista ympäristövaikutuksista Bornholmin alueelle sekä ilmastolle. Vaikka putket eivät ole toiminnassa, niiden sisällä on kaasua, kertoo Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Dan Jörgensen uutistoimisto AFP:lle.

Nord Stream 1 -kaasuputki pysyy suljettuna – näin se vaikuttaa Euroopan talousmahti Saksaan 11:36
Katso myös: Katso myös: Nord Stream 1 -kaasuputki pysyy suljettuna – näin se vaikuttaa Euroopan talousmahti Saksaan

Lehti: Berliinissä puhutaan sabotaasista

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan on vaikea kuvitella, että kaasuvuodot olisivat tapahtuneet sattumalta.

– Sabotaasin mahdollisuutta ei voi sulkea pois laskuista, mutta on liian varhaista tehdä enempää johtopäätöksiä, Frederiksen totesi Tanskan yleisradioyhtiö DR:n haastattelussa Puolan vierailullaan.

Ruotsin energiaviraston entisen johtajan, professori Tomas Kåbergerin mukaan laivojen ankkurit voisivat vaurioittaa rakenteita, mutta myöskään hänen mukaansa ei ole todennäköistä, että useita vaurioita olisi tapahtunut yhtä aikaa.

– On epätodennäköistä, että molemmat linjat vaurioituisivat sattumalta, Kåberger sanoo TT:lle.

Saksalaislehti Der Tagesspiegelin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan tapahtunutta pidetään Saksan hallinnossa ja hallituksessa sabotaasina. Lähteen mukaan hallinnossa ei hahmoteta yhtäkään tilannetta, joka ei sisältäisi suunnattua hyökkäystä. Vuotojen aiheuttajiksi epäillään sukellusvenettä tai sukeltajia.

Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 valmistui viime vuoden syksynä. Sitä ei kuitenkaan otettu käyttöön Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan. Myöhemmin tänä vuonna venäläinen valtionyhtiö Gazprom lopetti toimitukset myös Nord Stream 1 -putkessa.

Venäjän mukaan putkistoa ei voida huoltaa sodanvastaisten pakotteiden vuoksi. Tämä ei Saksan mukaan pidä paikkaansa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistutti twiitissään aiemmasta arviostaan, jonka  mukaan NordStream-putkien strateginen merkitys ei rajoitu ainostaan kaasuvirtojen manipulaatioon, vaan myös itse fyysiseen infrastruktuuriin.

– Ne mahdollistavat Venäjälle turvallisuusvaateita, muille turvallisuusvajetta.

Juttuun lisätty Tanskan pääministerin kommentti 27.9. 2022 kello 13.43.

Lue myös:

    Uusimmat