”Kaaoksen jumala” -asteroidi vaarassa törmätä Maahan 2068? ”Se ei voi olla mahdollista”

Jättimäinen Apophis-asteroidi ohittaa maan lähietäisyydeltä - NASA valmistautuu jo 0:20
Katso, miltä Apophiksen maan ohitus vuonna 2029 tulee näyttämään.

”Kaaoksen jumalana” tunnettu Apophis-asteroidi on ollut tutkijoiden tähtäimessä vuodesta 2004 lähtien, kun sen havaittiin ja sen huomattiin olevan mahdollisesti Maata uhkaava kappale.

Julkisuudessa on sittemmin nähty arvioita, että Apophis voisi olla vaarassa iskeytyä maahan vuonna 2029 tai 2068.

Tähtitieteilijät ovat kuitenkin nyt onnistuneet tarkentamaan laskelmia Apophis-asteroidin radasta ja uutiset ovat erittäin huojentavia: uusien laskelmien mukaan 340-metrinen Apophis ei uhkaa Maata ainakaan sataan vuoteen.

Space.com kirjoittaa, että samalla Apophis on nyt poistettu Nasan ylläpitämältä riskilistalta, johon on kerätty tiedot Maata mahdollisesti uhkaavista asteroideista. Muutenkaan listalla ei ole tiedossa välittömästi Maata uhkaavia kappaleita.

Vuonna 2029 Apophis kyllä tulee ohittamaan Maan sangen läheltä – vain 32 000 kilometrin etäisyydeltä. Tällöin sitä pystytään tutkimaan entistä tarkemmin.

Laskelmia Apophis-asteroidin liikkeistä onnistuttiin tarkentamaan, kun se ohitti Maan 150 miljoonan kilometrin päästä aiemmin tässä kuussa.

– Asteroidin iskeytyminen vuonna 2068 ei voi olla mahdollista, eivätkä laskelmamme osoita minkäänlaista törmäysrikiä ainakaan seuraavaan sataan vuoteen, toteaa asteroidien ratoja kartoittava Nasan asiantuntija Davide Farnocchia.

Lue myös:

    Uusimmat