Kaalikeitto ja kaalipata 14.8.2000

toim. Kati Nappa

Kaalikeitto


1 kerä kaalia
2-4 sipulia
2 rkl öljyä
4-5 porkkanaa
8-10 noin kananmunan kokoista perunaa
noin 2 tl suolaa
mustapippuria
1-1,5 l vettä tai kasvislientä
hienonnettua tilliä tai persiljaa

Suikaloi kaali, silppua sipulit ja leikkaa porkkanat penneiksi. Pese perunat hyvin tai kuori ne. Kuullota kaalia ja sipulia öljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää porkkanapennit ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Painele kokonaiset perunat keiton sisään. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Jos haluat keittää kaalia pidempään, lisää perunat vähän myöhemmin. Tarkista maku ja ripottele pinnalle runsaasti tilliä ja/tai persiljaa.

Tarjoa juusto- tai kinkkuleipien kera. On tarkoitus että keiton perunat kuluvat keittoaterialla. Jäähdytä loppukeitto esim. tiskialtaassa kylmässä vedessä. Säilytä kylmässä ja valmista keitosta laatikkoa 2-3 päivän sisällä.

Kaalilaatikko


kaalikeiton loppu
300 g porsaan jauhelihaa
pippurisekoitusta, yrttejä
2-3 munaa
leivänmuruja tai pieneksi kuutioitua leipää

Paahda jauheliha ja mausta se kunnolla. Voitele laakea uunivuoka ja kaada keiton loppu siihen. Sekoita joukkoon munat ja jauheliha.

Ripottele pinnalle leivänmuruja tai pieniä leipäkuutioita. Kypsennä 200 asteessa 30-40 minuuttia eli kunnes muna on hyytynyt. Tarjoa lisäksi punaherukkasurvoksella höystettyä omenaraastetta.

Lue myös:

    Uusimmat