Mainos

Juuttuiko auto hankeen? Tämä kikka voi auttaa

Henkilöautojen luistonesto- ja ajovakaudenhallintajärjestelmät ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia autolla ajettaessa, mutta lumeen jumittuneelle autoilijalle niistä voi olla haittaa.

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomalan mukaan erilaiset liukkaudenestojärjestelmät usein jarruttavat jompaakumpaa tai molempia vetäviä pyöriä tai vähentävät moottorin tehoa, kun auto on huonosti pitävällä pinnalla. Luomala suosittelee ottamaan selvää oman auton liukkaudenestojärjestelmistä ja kehottaa sammuttamaan ne, kun autoa yritetään saada hangesta irti.

–Kun on pitovaikeuksia, niin luistonestojärjestelmien takia auto ei löydä minkäänlaista pitoa. Auto siis itse estää itsensä pääsyn pois epämääräiseltä pinnalta. Kun järjestelmät kytkee pois niin saa myös vetoa päälle, Luomala sanoo.

Lapio takakonttiin

Turvapalvelupäällikkö Luomalan mukaan paras ensiapu lumeen juuttuneen auton irrottamisessa on lapiointi. Luomala suosittelee lapion ostamista ja sen säilyttämistä auton peräkontissa tällaisia tilanteita varten.

Luomala on nähnyt myös mattoviritelmiä, joita on aseteltu vetävien renkaiden alle pidon saamisen toivossa. Hän ei kuitenkaan koe siitä olevan mitään hyötyä.

– Olen nähnyt niitä mattoja laitettavan tuonne pyörien alle, mutta ne lentävät sitten läheiseen metsään sieltä. Kyllä se vaan niin on, että lumen kaivaminen sen auton alta, edestä ja takaa, on se helpoin konsti, Luomala sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.