Jurassic Park -elokuva 30 vuotta! Ikoninen rooli oli mennä Jim Carreylle

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Jurassic Park saapui valkokankaille.

Muistatko vielä Jurassic Park -elokuvan? Vuonna 1993 ilmestyneessä hittileffassa seikkaillaan teemapuistossa, jonka vetonaulana toimivat oikeat dinosaurukset. Testivaiheessa oleva puisto kohtaa kuitenkin ongelmia ja vaarallisia liskoja pääsee vapaaksi. 

Steven Spielbergin ohjaamassa elokuvassa nähtiin liuta megatähtiä, kuten Sam Neill, Laura Dern ja Jeff Goldblum. Elokuvan lapsinäyttelijät Ariana Richards ja Joseph Mazzello paistattelivat aikuisten kollegojensa tavoin parrasvaloissa.

Elokuvaan kaavailtiin alunperin monia nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Tom Selleck ja Michelle Pfeiffer. Jurassic Parkin roolittaja Janet Hirshenson paljasti taannoin Syfy-julkaisun haastattelussa tohtori Ian Malcomin rooliin olleen ehdolla myös Jim Carrey. Goldblumin koe-esiintymisen jälkeen valinta oli kuitenkin selkeä. 

– Kukaan ei ole kuin hän. Luulen, että myös Steven tiesi nopeasti, että hän on se oikea, Hirshenson muisteli. 

Jos Carrey olisi valittu rooliin, hän ei olisi todennäköisesti näytellyt vuonna 1994 ilmestyneissä elokuvissa The Mask sekä Nuija ja tosinuija, jotka nostivat hänet suursuosioon.

Jurassic Park luotiin yhdistelemällä tietokone- ja käytännönefektejä, joilla elokuvan maailma saatiin näyttämään aikaansa nähden uskottavalta. 

Alunperin kirjana julkaistun Jurassic Parkin filmatisointioikeudet olivat 1990-luvun alussa haluttua tavaraa. Spielberg ei ollut ainut ohjaaja, joka tavoitteli pestiä elokuvan parissa. Myös Titanic-elokuvan sittemmin ohjannut James Cameron oli dinosauruksista kiinnostunut ja Cameronin mukaan Spielberg ehti saada projektin itselleen vain tunteja ennen häntä.

– Hän teki elokuvan lapsille ja minun versioni olisi ollut kuin Aliens, mutta dinosauruksilla, se ei olisi ollut reilua. Hänen herkkyytensä oli oikein sille elokuvalle, minä olisin mennyt pidemmälle ja tehnyt siitä paljon inhottavamman, Cameron on sanonut.

Lue myös:

    Uusimmat