Juoksetko pöntölle muutaman oluen jälkeen? Näin alkoholi vaikuttaa suolen liikkeisiin

Näin oikeasti pitäisi kakata 0:52
KATSO MYÖS: Missä asennossa oikeasti pitäisi kakata? Tässä vastaus.

Alkoholi voi joko laittaa suolen liikkeelle äkäisemmin tai saada elimistön imaisemaan entisestään nestettä, joka johtaa puolestaan ummetukseen.

Alkoholilla on vaikutuksia useimpien suolen toimintaan.

Se, tuleeko kiire vessaan jo parin oluen jälkeen, koko illan hörppimisen jälkeen vai vasta seuraavana päivänä, vaihtelee suuresti.

Osalla ihmisistä baari-ilta saattaa aiheuttaa liukkaasti luiskahtavaa suolentoimintaa, mutta osalla taas tuskaista ummetusta.

Huffpostin haastattelemat asiantuntijat kertovat, mistä tämä johtuu ja miten suoltaan voi rauhoitella.

Paksusuoli ei ehdi tekemään normaalia työtään

Gastroenterologi Sunana Sohin mukaan alkoholin juonti ehdottomasti kakattaa, eikä se ole mikään ihme.

– Se on kehon normaali reaktio alkoholiin, Sohi toteaa.

Alkoholi ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa tulehduksia limakalvoilla ruokatorvesta paksusuoleen, gastroenterologi James H. Tabibian selittää.

– Tämä puolestaan häiritsee maha-suolikanavan normaaleja toimintoja, jotka säätelevät suolen liikkeitä, Tabibian sanoo.

Koska kehosi yrittää poistaa alkoholin mahdollisimman nopeasti, paksusuoli, joka on vastuussa veden imeytymisestä kehon muihin tarpeisiin, ei ehdi tekemään työtään.

Suolistossa on siis enemmän nestettä ja liikettä, jolloin lopputuloksena saattaa olla pehmeämpää ja "äkillisempää" ulostetta.

Jokaisen keho reagoi eri tavalla

Se, kuinka nopeasti tunnet tarpeen kipittää vessaan alkoholin juomisen aikana, tai muuttuuko ulosteesi koostumus lainkaan normaalista, vaihtelee paljon eri ihmisten välillä.

– Kenenkään keho ei reagoi niin kuin oppikirjassa, gastroenterologi Lauren Bleich sanoo.

Bleichin mukaan muutos suolen toiminnassa saattaa näkyä tunnin tai parin päästä tai vasta seuraavana päivänä.

Kroonisista maha-suolikanavan sairauksista, kuten ärtyneen suolen oireyhtymästä tai keliakiasta, kärsivillä alkoholin aiheuttamat oireet voivat olla kuitenkin voimakkaampia ja äkillisempiä, Sunana Sohi toteaa.

Alkoholi voi aiheuttaa myös ummetusta

Vaikka pehmeä uloste ja ripuli ovat yleisimpiä seurauksia alkoholin juomisesta, jotkut voivat sen sijaan kärsiä ummetuksesta.

Alkoholi estää antidiureettisen hormonin, vasopressiinin, tuotannon, joka vaikuttaa nesteen poistumiseen elimistöstä.

– Alkoholi saa ihmisen pissaamaan kaiken veden kehosta, jolloin keho kuivuu ja ihminen kärsii sen vuoksi ummetuksesta, Sunana Sohi selittää.

Onko nautitulla alkoholin määrällä tai laadulla vaikutusta?

Se, kuinka paljon alkoholia ehtii nauttia ennen äkillistä tarvetta suunnata tyhjentämään suolensa, on hyvin yksilöllistä.

– Ihmisten suolistot ovat herkkiä erilaisilla tasoilla. Yksi voi juoda yhden tai kaksi juomaa ja huomata muutoksen, kun taas toinen voi juoda kolmesta neljään juomaa huomatakseen vaikutuksen tai muutoksen suolistossaan, Lauren Bleich selittää.

Nautitun alkoholityypin vaikutuksista ei ole tarkkoja tutkimuksia, mutta James H. Tabibianin mukaan eri alkoholijuomat voivat teoriassa aiheuttaa erilaisia oireita.

Esimerkiksi vehnäolut sisältää yleensä enemmän hiilihydraatteja kuin väkevät alkoholijuomat, ja nämä hiilihydraatit voivat lisätä todennäköisyyttä löysälle ulosteelle tai turvotukselle.

Miten minimoida alkoholin vaikutukset suolistolle?

Toimintasuunnitelma alkoholin suolistoon kohdistuneiden vaikutusten vähentämiseen on hyvin pitkälti sama kuin krapulan välttämiseen: syö juomisen ohessa, nauti alkoholia vain kohtuudella, muista juoda riittävästi vettä ja vaihtele välillä alkoholipitoisista juomista alkoholittomiin.

Alkoholin juominen tyhjään mahaan on monellakin saraa huono idea, mutta se myös lisää riskiä ripulille.

Epäterveellinen ruoka saattaa vain lisätä omalta osaltaan suoliston oireilua, minkä takia tasapainoinen ja kuitupitoinen ruoka on tässäkin tapauksessa paras vaihtoehto.

Katso myös: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat suolistosyövän oireet.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat