Pissattaako jatkuvasti? Viisi mahdollista selitystä ärsyttävään vaivaan

Klitoris onkin peniksen "serkku"! 1:05
KATSO MYÖS VIDEO: Klitoris on peniksen "serkku", mutta miten? Gynekologi ja synnytyslääkäri Kia Lampi vastaa.

Tuntuuko, että joudut juoksemaan jatkuvasti pissalla? Taustalla voi olla elämäntapaan, ikään tai terveydentilaasi liittyvät asiat. 

Jatkuva pissahätä on elämää hankaloittava vaiva, jonka taustalla voi olla monia eri syitä. Mikäli vaiva jatkuu pitkää, on hyvä selvittää, voiko sen aiheuttaja olla jokin sairaus, joka vaatii hoitoa.

Tässä viisi mahdollista selitystä pissaralliin.

1. Kofeiini, alkoholi ja lääkkeet

Sen lisäksi, että kahvi ja alkoholi ovat diureetteja eli nesteenpoistajia, ne myös ärsyttävät virtsarakkoa, mikä lisää elimistön taipumusta erittää virtsaa, kertoo New York Post.

Niinpä kahvin, virvoitusjuomien, viinin, cocktailien ja jopa suklaan kulutuksen rajoittaminen voi helpottaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Myös jotkin lääkitykset voivat toimia diureetteina.

2. Ummetus

Jos kakka ei kulje, voi se lisätä pissaamisen tarvetta, sillä ummetus voi aiheuttaa painetta rakkoon.

Ummetuksen aiheuttama paineen tunne voi tuntua pissahädältä, vaikka todellisuudessa rakko voi olla tyhjä. 

Jos kärsit ummetuksesta, juo paljon vettä, harrasta liikuntaa ja varmista, että saat ravinnosta riittävästi kuituja.

3. Lantion alueen elimien laskeumat

Jos lantionpohjan lihakset eivät tue riittävästi lantion alueen elimiä, voivat ne laskeutua liian alas ja aiheuttaa ikäviä oireita.

Jos rakkoon tulee laskeuma, voi se painua emättimen etuseinämään, jolloin rakkoon jää pieni määrä virtsaa aina pissaamisen jälkeenkin, lääkäri Erica Montes Huffpost-verkkolehdelle.

Tämä voi aiheuttaa tunnetta siitä, ettei rakko tyhjene kunnolla tai aiheuttaa vessahädän hyvin pian uudelleen virtsaamisen jälkeen.

Lantionpohjan jumpasta voi saada apua tilanteeseen, mutta kannattaa kääntyä lantionpohjan fysioterapeutin puoleen, jotta saat alueelle oikeanlaista treeniä.

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Juttu jatkuu videon alla.

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa 1:20
Gynekologi Kia Lampi vastaa.

4. Perussairaus

Mikäli ikääntyminen tai jokin muu edellä mainituista tekijöistä ei voi selittää tarvetta ravata pissalla jatkuvasti, on hyvä selvittää, onko kyseessä sittenkin jokin sairaus.

Esimerkiksi munuaissairaudet tai tyypin 2 diabetes aiheuttavat lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.

Tyypin 2 diabeteksessa glukoosia eli sokeria on veressä liikaa ja sitä erittyy myös virtsaan, jolloin virtsan määrä ja virtsaamistiheys lisääntyvät, kertoo lääkäri Erica Montes Huffpostissa.

5. Ikääntyminen

Yksi selitys lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen voi olla ikääntyminen.

Naisilla estrogeenin tuotanto vähenee vaihdevuosien myötä. Estrogeeni on olennainen hormoni virtsarakon seinämien vahvuuden ylläpitämisessä.  

Kun estrogeenin määrä vähenee, virtsarakon seinämiä tukevat kudokset alkavat heikentyä ja jäykistyä, mikä lisää virtsaamistiheyttä, kertoo gynekologi Monica Grover Huffpostille.

Lisäksi rakko kutistuu ja tulee herkemmäksi ikääntymisen myötä. Rakkoon mahtuu ikääntymisen myötä vähemmän virtsaa, minkä seurauksena ikääntyvillä naisilla diagnosoidaan usein yliaktiivinen virtsarakko, lisää lantionpohjan fysioterapeutti Sara Reardon.

Jatkuva virtsaamisen tarve voi vaivata ikääntymisen myötä myös miehiä.

Kun mies ikääntyy, voi eturauhanen laajentua ja puristaa virtsaputkea, mikä saa virtsarakon tekemään ylitoitä. Tämä johtaa siihen, että rakosta tulee jäykempi ja paksumpi, kertoo urologi Andrew Y. Sun Huffpostissa.

Lue myös:

    Uusimmat