Kuinka usein kakalla pitäisi käydä? Asiantuntija vastaa

Näin oikeasti pitäisi kakata 0:52
KATSO MYÖS: Missä asennossa oikeasti pitäisi kakata? Tässä vastaus.

Kuinka usein vessaan pitäisi suunnata? 

Kuinka usein ihmisen tulee kakata? Ei välttämättä päivittäin, gastroenterologi Folasade May paljasti CNN:lle. Mayn mukaan ihmiset yrittävät varata aikaa vastaanotolle, koska heidän suolensa on lakannut toimimasta päivittäin vuosia sitten. 

– Joudun muistuttamaan ihmisiä siitä, ettei suolen normaaleille toiminnoille ole mitään tarkkaa lukumäärää, May kuvailee.

Kolme kertaa päivässä tai kolmena päivänä viikossa. Niin usein kansa Mayn mukaan yleensä kakkaa.

– Tuota vaihteluväliä pidämme normaalina.

Suoli tyhjenee Terveyskirjaston mukaan tavallisesti 8–72 tunnin välein. Vessatarpeisiin vaikuttavat terveydentilan lisäksi esimerkiksi ikä, ruokavalio, liikuntatavat, stressin määrä, lääkkeet ja jopa raskaus. Lääkäriin kannattaa toki suunnata, jos aina säännöllisesti toiminut kakkausrytmi muuttuu viikoissa ummetukseksi.

Myös ulkonäöllä ja tunnulla on väliä

Säännöllisyyden lisäksi myös ulkonäöllä ja tunnulla on väliä: jos kakka on jatkuvasti kovaa ja kivenkaltaista ja sen kanssa pinnisteleminen vaikuttaa jo elämän laatuun, muutoksia lienee syytä tehdä. Esimerkiksi kakkausasennon vaihtaminen saattaa tuoda etua. Kakkaaminen kyykkyasennossa voi auttaa ummetukseen, peräpukamiiin ja suolen umpipusseihin!

Ummetuksesta on kyse, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai kakkaaminen on usein vaikeaa.

Mayn mukaan erityisesti nesteytys on tärkeää, jotta uloste saapuu ulkomaailmaan ilman suuria ponnistuksia. Liikuntakin voi auttaa suolistoa hieromaan ruokamassaa ja siten parantamaan kakkauskykyjä. Lautaselle kannattaa lisätä kuitupitoista syötävää.

Oikea aika vessatoimille on silloin, kun keho ilmoittaa hädästä. Kehon kakkaamiskehotetta ei kannata jättää huomiotta. Suoli saattaa oppia tyhjentymään vain harvoin, mikä osaltaan lisää ummetusta.

Katso myös: Vessan vetäminen pyrskäyttää pöntöstä vesisumun, joka voi olla jopa terveydelle vaarallinen:

Vessan vetäminen pyrskäyttää pöntöstä vesisumun, joka voi olla jopa terveydelle vaarallinen 0:48
Tutkijat valaisivat vessan vetämisen laservaloilla. Tässä tulos.

Lähteet: CNN, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat