Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus: Alkoholin juominen tyhjään vatsaan lisää syöpäriskiä

1:29Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreitaKATSO MYÖS VIDEO: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita
Julkaistu 16.02.2024 07:35
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

lifestyle@mtv.fi

Alkoholia ei kannata juoda tyhjään vatsaan, kertoo brittitutkimus. Tutkimustulosten mukaan se voi lisätä erilaisten ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien riskiä.

Gastroenterology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholin nauttiminen ilman aterioita lisää riskiä sairastua erilaisiin ruoansulatuselimistöön liittyviin syöpiin, muun muassa maksa-, maha- ja peräsuolisyöpään, enemmän kuin se, että alkoholia nautitaan ruoan yhteydessä.

Briteissä tehdyn tutkimuksen tuloksista kertoo Gastroenterology Advisor -sivusto.

Lue myös: Hätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa hyödynnettiin brittiläisen UK Biobank -tietokannan dataa. Sen avulla tutkijat yrittivät selvittää, millainen yhteys mahdollisesti piilee ilman aterioita tapahtuvan alkoholinkäytön sekä ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien riskin välillä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 347 591 ihmisen tietoja vuosilta 2006–2021. 

Heistä 44 prosenttia kertoi juovansa alkoholia aterioiden yhteydessä. 36 prosenttia kertoi, että se riippuu tilanteesta. 20 prosenttia kertoi juovansa alkoholia syömättä mitään.

Tutkijat ottivat huomioon erilaiset muuttujat ja alkoholin kokonaiskulutuksen. Heidän havaintonsa oli, että alkoholin juominen ilman aterioita lisäsi ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien kokonaisriskiä kymmenen prosenttia verrattuna niihin, jotka joivat alkoholia aterioiden yhteydessä.

Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy

Alkoholin juominen tyhjään vatsaan näytti olevan vahvemmin yhteydessä varhain alkaviin ruoansulatuselimistöön liittyviin syöpiin verrattuna myöhemmin alkaviin.

Tutkijoiden mukaan erityisesti alkoholin nauttiminen ilman aterioita lisäsi riskiä sairastua tiettyihin ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten mahasyöpään, maksasyöpään ja peräsuolen syöpään.

Alkoholia tyhjään vatsaan juoneilla maksasyövän riskin havaittiin olevan 42 prosenttia korkeampi kuin niillä, jotka eivät juoneet alkoholia tyhjään mahaan. Mahasyövän kohdalla riski oli 56 prosenttia suurempi ja peräsyövän osalta 17 prosenttia suurempi.

Iällä, sukupuolella, painoindeksillä, fyysisellä aktiivisuudella, tupakoinnilla tai kulutetun alkoholin kokonaismäärällä ei ollut tutkijoiden mukaan merkittävää vaikutusta tulokseen. Siihen ei vaikuttanut heidän mukaansa sekään, minkä tyyppistä alkoholijuomaa oli nautittu.

Gastroenterology Advisor -sivusto huomauttaa lopuksi, että yksi tutkimuksen tekijöistä oli ilmoittanut olevansa sidoksissa biotekniikan ja lääketieteen alalla toimiviin yrityksiin.

Tutkimuksesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat, jonka haastattelema lääkäriasema Mehiläisen päihdepalvelujen johtaja Kaarlo Simojoki pitää johdonmukaisena, että yhteyttä selittää se, että alkoholi imeytyy ruoan kanssa nautittuna hitaammin. Simojoki kuitenkin muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, etteivät tutkimustulokset merkitse sitä, että alkoholin haitoilta voisi suojautua syömällä.

Katso myös video: Miten alkoholin liikakäyttö näkyy terveydenhuollossa?

4:21Miten alkoholin liikakäyttö näkyy terveydenhuollossa?Haastattelussa HUS:in gastroenterologian professori Perttu Arkkila.

Lue myös: Alkoholinkäyttö lisää kiistatta tiettyjen syöpien riskiä – tässä tapauksessa riski moninkertaistuu

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Gastroenterology, Gastroenterology Advisor

Lisää aiheesta:

Maidosta paljastui tärkeä terveyshyötyTutkimus: Kahvi voi pienentää syöpäriskiäYksikin juoma voi tehdä piikin: "Ei ole turvallista alkoholin määrää"Tutkimus: Harmittomalta tuntuva tapa jopa humalajuomista suurempi syöpäriskiHätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iälläRunsas alkoholin käyttö voi johtaa tupakoijia niittävään sairauteen – vaikka ei edes polttaisi
AlkoholiSyöpäSairaudet ja tauditTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi
  • 14.11.16:10
    Alko

    Alkon sunnuntaiaukiolot koko Suomeen? Näin vastaa Alko

  • 12.11.14:52
    Alko

    Alkon aukioloaikoihin esitetään laajennusta

  • 1.11.08:15
    Kaupan ala

    Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen

  • 31.10.13:58
    Halloween

    Ruotsin poliisi: Halloween-varoitus

  • 31.10.08:34
    Liikenne

    Ministeri: Uusien kuskien promilleraja alas