Mainos

Junalinjan lakkautus kuumentaa tunteita – kunnanjohtaja pelkää väkivaltaisuuksia

Siuntiossa Y-junalinjan lakkautus herättää suuria tunteita. Kunnassa kerätään adressia, mutta kunnanjohtaja pelkää, että tunteet purkautuvat väkivaltana. Kunnassa epäillään sitäkin, onko tällainen toimi edes laillista. 

– Toivon, että vihan aste ei nouse väkivallan tasolle. Sekään ei tietysti ole kaukana, kun kyseessä on koko elämän suurin hanke eli asunto, joka yhtäkkiä on väärässä paikassa ja jäljellä ovat lainat, Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa kertoo.

Siuntio on laatinut viimeisien kymmenien vuosien aikana useita kaavoja ja asuntoalueita, joita on toteutettu aseman läheisyyteen. Lakkautus heikentää Isotupan mukaan alueen vetovoimaa. 

– Tämä on kova isku vyön alle. Käytännössä useat joutuvat harkitsemaan pikaisesti joko muuttoa tai autonhankintaa. Lisäksi Siuntion rakentaminen ja keskustan tiivistäminen viivästyy tai pysähtyy. Nyt olisi pienkerrostalo- ja kerrostalohankkeet lähdössä liikeelle aseman vieressä - lisäksi seniorikylä vajaan kilometrin päässä. Näiden todellinen käynnistyminen lienee tämän takia uudelleen harkinnassa.

Laillisuutta epäillään

Noin puolet Siuntion työllisistä pendelöi pääkaupunkiseudulle. Isotupa pitää lakkautuspäätöksen perusteita hatarina ja epäilee päätöksen laillisuutta.

– Ihmettelen syvästi tätä prosessia ja jopa sen lainmukaisuutta. Meillä on valtakunnalliset aluidenkäyttötavoitteet, jotka velvoittavat virkamiehiä ottamaan päätöksissään ja toimissaan huomioon, että raideliikennettä ei heikennetä. Maakuntakaava on juuri hyväksytty ja sekin ohjaa asutusta radan varteen. Ilmasto ja kestävä kehitys ohjaa asutusta radan ja asemien läheisyyteen ja kehottaa tiivistämään.

"Enemmän käyttäjiä kuin Kirkkonummen asemalla"

Kunnantalolla ei sulateta väitettä, että Siuntio olisi kaukana ja siksi karsiminen on perusteltua. Johtajan mukaan Siuntiossa on enemmän käyttäjiä per juna kuin Kirkkonummen asemalla. 

– Onko Järvenpää kaukana? Pitäisikö sieltäkin sitten lopettaa junaliikenne? Nyt puhutaan matkustajavuorokausimääristä eikä sitä suhteuteta junavuoroihin. Meillä junavuorojen keskimääräinen matkustajamäärä on jopa korkeampi kuin Kirkkonummella.

Isotupa aikoo luovuttaa adressin liikenneministerille lähipäivinä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.