Julkkisten luottokirurgi: Huippu-urheilijat ovat vaativimpia potilaita

Sakari Orava nousi viime kevättalvella otsikoihin, kun maailmankuulu jalkapalloilija David Beckham lennätettiin hänen leikkauspöydälleen Suomeen. Beckham ei ole suinkaan ainoa huippu-urheilija, jota Orava on pitkän uransa aikana hoitanut.

David Beckham ja mediakohu saavat Sakari Oravan lähes vuotta myöhemmin hymähtämään. Suomalaisille Beckhamin kaltaisen huipputähden saapuminen maahamme oli jo itsessään uutinen.

Maailman parhaiden urheilukirurgien kastiin lukeutuvalle Oravalle kyseessä oli työtehtävä muiden joukossa, joskin mieluinen sellainen.

Beckhamin akillesjänne saatiin Turussa kuntoon, ja puoli vuotta tapaturmasta jalkapalloilija pyyhälsi pelikentällä entisen malliin.

− En ole pitänyt häneen sen kummemmin yhteyttä. Toipumisvaiheessa lääkärit lähettelivät kyllä viestejä. Mutta mitä olen katsonut, hän näyttää olevan elämänsä kunnossa, Orava sanoo.

Maineikkaita potilaita

Beckhamin ohella myös koko joukko muita huippu-urheilijoita on luottanut tärkeimmän työvälineensä, kroppansa, suomalaiskirurgin käsiin.

Heitä ovat muun muassa ranskalaiset huippujalkapalloilijat David Trezequet ja Didier Deschamps, espanjalainen Josep Guardiola sekä juoksijalegendat Haile Gebreselassie, Merlene Ottey ja Frank Fredericks.

Josep Guardiola pelasi vuonna 1997 FC Barcelonassa, kun hänelle iski paha takareisivamma. Paikalle hälytettiin kukapa muu kuin Sakari Orava.

− Se oli hauska juttu, kun leikkauksen jälkeen minulle sanottiin, että tuletko pieneen lehdistötilaisuuteen. Paikalla oli seitsemän tv-kameraa ja 40 lehtimiestä. Selvitin toista tuntia, mitä leikkauksessa tein, ja sitä näytettiin parin viikon ajan Espanjan televisiossa, Orava kertoo.

Suihkukoneella leikkaamaan

Kokenut kirurgi myöntää, että huippu-urheilijoiden hoitamisessa on omat paineensa.

− Heillä on aina olevinaan ja oikeasti onkin kiire parantua. He haluavat tarkkaan tietoonsa kuntoutuksen sekä jatko- ja jälkihoidon. Huippu-urheilijat ovat vaativampia potilaita tässä mielessä.

Urheiluvammat tulevat usein myös ennalta arvaamatta. Keskellä yötä Orava ei sentään lähde töihin, mutta puhelimeen hän vastaa. David Beckhamin tapauksessa soitto tuli varttia yli yksi yöllä.

− Yleensä potilaat tulevat tänne Suomeen, paitsi nyt kun Serbian presidentiltä oli akillesjänne poikki. Suihkukone haki minut ennen joulua leikkaamaan.

− Yksityiskonekyydit ovat harvinaisia, mutta kyllä siellä hyvin kohdellaan. Olen kaikin puolin tyytyväinen, Orava ehättää lisäämään.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja