Julie luopuu opettajan ammatista, koska oppilaat ja vanhemmat ovat nykyään niin kamalia: "Ihmisten täytyy lakata paapomasta lapsiaan"

7:58

Julie Marburger julkaisi Facebookissa kuvia kaltoinkohdellusta luokkahuoneestaan; kuvien oheen hän kirjoitti pitkän tekstin, jossa kertoo, miksi luopuu opettajan ammatista.

Koulukuvia muokataan jo Suomessakin – katso yllä olevalta videolta, miten!

Amerikkalaisen Julie Marburgerin unelma oli opettaa. Nyt hän aikoo luopua tuosta unelmasta.

Marburger julkaisi Facebookissa seitsemän kuvaa kaltoinkohdellusta luokkahuoneestaan; kuvien oheen hän kirjoitti pitkän tekstin. Julkaisua on jaettu ja kommentoitu yhteensä jo yli puoli miljoonaa kertaa.

"Olen jo tehnyt päätöksen siitä, että lopetan opettamisen vuoden lopussa..."

Kaikki alkoi, kun Marburgerilla oli vaikea kohtaaminen erään oppilaansa vanhemman kanssa. Hän lähti töistä kesken päivän, koska ei kyennyt tekemään työpäiväänsä loppuun.

Jos kuvat eivät näy, katso ne täällä.

– Olen jo tehnyt päätöksen siitä, että lopetan opettamisen vuoden lopussa, ja tänään en tiedä, voinko jatkaa edes niin pitkään, Marburger kirjoittaa.

– Vanhemmista on tullut liian epäkunnioittavia, ja heidän lapsensa ovat vielä kamalampia. Johto tuntuu aina kallistuvan sille kannalle, että vanhempi täytyy pitää tyytyväisenä, minkä vuoksi minulla ei ole mitään keinoja tehdä sitä työtä, johon minut palkattiin... Opettaa lapsia.

"Esimieheni tulee vaatimaan selitystä sille, miksi annoin niin monen lapsen reputtaa"

Kuvissa Marburger esittelee luokkahuoneessaan tuhottuja ja huonosti kohdeltuja tavaroita. Monet opetusvälineet hän on ostanut itse, koska budjettia luokkahuoneen hankintoihin ei ole.

Jos kuvat eivät näy, katso ne täällä.

Eräs vanhempi kuitenkin piti törkeänä sitä, että opettaja vaati hänen poikaansa vastuuseen tekemästään ilkivallasta. Hän ripitti Marburgeria poikansa edessä.

– Todistukset jaetaan myöhemmin tällä viikolla, ja melkein puolet oppilaistani reputtaa useiden (8–10) puuttuvien tehtävien takia. Suurin osa näistä oppilasta, tai heidän vanhemmistaan, ei ole vaikuttanut välittävän tästä viimeisen kolmen kuukauden aikana, vaikka heille lähetetään viikoittaisia raportteja, sähköposteja ja puheluitakin on yritetty soittaa, Marburger kuvaa.

– Mutta nyt tulen luultavasti viettämään koko ensi viikon vastaillen puheluihin ja sähköposteihin vihaisilta vanhemmilta, jotka haluavat tietää, miksi heidän lapsensa reputti. Esimieheni tulee vaatimaan selitystä sille, miksi annoin niin monen lapsen reputtaa enkä antanut heille tukea, vaikka olen tehnyt käytännössä kaiken muun, paitsi sen, että tekisin tehtävät heidän puolestaan.

Marburgerin mukaan hän kuitenkin osaa odottaa vihaisia palautteita ja sitä, että luokan käytös huononee entisestään; sama show kun toistuu jokaisen lukukauden lopulla.

Kukaan ei arvosta opettajia

Marburgerin mukaan moni opettaja vuodattaa sydämensä ja sielunsa työhönsä, josta saa surkeaa palkkaa ja jota kukaan ei tunnu arvostavan. Hän tuntee muitakin opettajia, jotka ovat samaa mieltä, ja aikovat myös ottaa lopputilin.

Jos kuvat eivät näy, katso ne täällä.

– Ihmisten täytyy lakata paapomasta lapsiaan ja sallimasta heille kaikkea. Se on ongelma, joka tulee leviämään yhteiskunnassamme kuin metsäpalo ikään, Marburger  sanoo.

Hänen mukaansa ei ole reilua lapsille tai yhteiskunnalle, että vanhemmat eivät kasvata lapsiaan.

– Monet tulevat sanomaat, ettei minun pitäisi julkaista tällaista sosiaalisessa mediassa... Että minun pitäisi edistää koulutusta, ja olla positiivinen. Mutten enää välitä. Kaikki se intohimo, jota minulla kerran oli tätä työtä kohtaan, on puristettu ulos minusta. Ehkä voin olla järjen ääni. Tämän täytyy loppua.

"Suomessa opettajan uraa pidetään suuresti kunnioitettuna"

Myöhemmin kommenttitulvan yllättämä Marburger joutui kirjoittamaan tekstiinsä päivityksen, jossa hän huomauttaa, että hänen luokaltaan löytyy myös ahkeria oppilaita ja hyviä vanhempia; samalla hän kuitenkin toivoo amerikkalaisen koulutusjärjestelmän täysremonttia, suurempaa vastuunkantoa lapsilta ja toisten ihmisten kunnioittavaa ja asiallista kohtelua.

Tekstiinsä Marburger on saanut useita kommentteja, jotka ovat hänen kanssaan aivan samaa mieltä.

– Koska sukujuureni ovat Suomessa, minun täytyy verrata koulujärjestelmää Suomessa Yhdysvaltojen vastaavaan. Suomessa opettajan ammattia kunnioitetaan suuresti, ja koulutuksen tärkeyttä korostetaan. Tätä näkee Yhdysvalloissakin suomalaisten yhteisöissä, Karyl Kuuttila kommentoi.

Kuuttilan mukaan Suomessa "opettajille maksetaan hyvin, ja koulujärjestelmää rahoitetaan verovaroin".

– Vanhemmat korostavat kunnioitusta ja tottelevaisuutta. Se on koulutusjärjestelmien ykkönen maailmassa. Miten toivoisinkaan, että sinulle annettaisiin sama mahdollisuus!

Oklahomassa opettajat vaativat alkuvuonna 2018 korotuksia 45 000 dollarin, eli noin 36 500 euron, vuosipalkkaansa. Suomessa vuonna 2015 peruskoulun alaluokkien ja lastentarhanopettajien mediaanipalkka oli 3009 euroa kuukaudessa. Mediaanipalkka tarkoittaa sitä, että puolet työntekijöistä ansaitsee sitä enemmän, ja puolet vähemmän.

Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen palkkaliitteen mukaan ylemmän korkeakoulututkinnon omaava lehtori tienaa noin 2300 euroa kuukaudessa, ja luokanopettaja, jolla on perus- tai lukio-opetusta antavan opettajan kelpoisuus, tienaa noin  2500 euroa kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja