Jukka Jalonen näki ymmärrettäviä tekijöitä Venäjä-ryöpytyksen takaa – "Keväällä eri asia"

Venäjän EHT-turnauksen päätösottelussa Leijonat koki murskatappion isäntämaalle, kun Venäjä oli parempi lukemin 5-0. Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan sunnuntain ottelun käänteiden takana oli myös ymmärrettäviä tekijöitä.

Syksyn aikana Leijonat on tehnyt paljon kokeiluja, jotka jatkuivat sunnuntaina päättyneessä Euro Hockey Tourin Venäjän turnauksessa.

Samalla kun isäntämaa marssitti jäälle käytännössä parhaan Euroopassa pelaavan ryhmänsä, oli Leijonilla mukana iso läjä ensikertalaisia.

– Kyllähän tuossa varmasti näkyi se, että toiset ovat olleet enemmän kimpassa. Venäjällä melkein koko joukkue oli täynnä TsSKA:n ja SKA:n pelaajia, jotka pelaavat päivittäin yhdessä. Ja heillä koko maajoukkue on pysynyt pitkälti samana. Kyllähän siitä tulee etua, kun pelaajat eivät paljoa vaihtele. He osaavat tehdä tietyt asiat sovitusti. Ylivoimat, alivoimat ja aloitukset – jäimme niissä jalkoihin. Niistä tuli pahoja paikkoja ja maaleja. Noihin asioihin ei vain pysty paneutumaan etukäteen tarpeeksi hyvin, ennen kuin on yhdessä. Keväällä se on eri asia, kun ollaan pidempään yhdessä, Leijonien päävalmentaja Jalonen mietti MTV Urheilulle.

– Näissä tapahtumissa mennään suoraan peleihin, mikä on haastava juttu. Ja sitten tulee tuollainen joukkue vastaan, joka on noin hyvä, se voi kostautua. Niin kuin tänään kävi, Jalonen jatkoi ja viittasi sunnuntain peliin.

Jalosen mukaan Venäjän hyvyys ei tullut minkäänlaisena yllätyksenä. Leijonilta nähtiin kuitenkin hyviä otteita, myös sunnuntaina.

– Lähdimme tiukassa ja vaikeassa paikassa todella hyvin liikkeelle. Olimme latautuneita ja saimme hyvän startin. Ainut, mikä jäi uupumaan ensimmäisessä erässä, oli maali. Se olisi laittanut Venäjän selkä seinää vasten. Se ensimmäinen erä oli kuitenkin selkeästi meidän hallintaa ja he saivat vähän sellaisen maalin, mitä ei olisi ehkä pitänyt antaa. Me vähän lamaannuimme siitä, Jalonen pohti.

Venäjä ratkaisi ottelun lopullisesti toisessa erässä, kun se karkasi 4-0-johtoon.

Hyvällä tiellä

Sunnuntain Venäjä-ottelu tarjosi samalla mainion opetuksen Leijonien uusille maajoukkuekasvoille. Moni näki sen, missä Euroopan huippu menee tällä hetkellä.

– Onhan siinä eroa, jos joku on ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen mukana tai jos vastassa on venäläinen huippupelaaja, joka pelaa kymmenettä tai sadatta kertaa maajoukkueessa. Tai joku, joka pelaa KHL:ssä joka päivä – onhan siinä jo rutiineissa eroa. Eikä tässä lajissa voi oikoa. Toivotaan, että pelaajat oivaltavat, mistä on kyse ja yrittävät kehittyä pelaajina. Siitähän tässä on kyse ja samalla siitä, että me saadaan lisää tietoa pelaajista. Ketkä sopeutuvat nopeasti kansainväliseen peliin ja kenellä on vähän enemmän vaikeuksia? Jalonen kävi läpi.

Venäjän turnauksen ja koko syksyn antiin Jalonen on tyytyväinen.

– Olemme oikealla tiellä, se on selvä asia, Leijona-luotsi vakuuttelee.

– Näimme, että voimme tälläkin ryhmällä haastaa kenet tahansa.

Varsinkin tuore turnaus tarjosi Leijonille ja mukana olleille pelaajille monenlaisia opetuksia.

– Näissä peleissä pitää pystyä pelaamaan 60 minuuttia laadukasta lätkää. Emme pystyneet siihen oikein missään pelissä. Parhaimmillamme pelasimme todella hyvin, mutta taso heitteli liikaa pelien sisällä, Jalonen näki.

Jalonen ja Leijonien valmennusjohto lähtevät vuodenvaihteessa tarkkailureissulle nuorten MM-kisoihin. Leijonien seuraava tapahtuma on ohjelmassa 7.-10.2. Tuolloin pelataan Ruotsin EHT-turnaus.

Lue myös: