Juice Leskinen antoi Mikko Alatalolle kultaisen neuvon

Mikko Alatalon uusi vuosi on alkanut hienoissa merkeissä. Kansanedustaja-muusikon mieltä lämmittävät onnistumiset sekä politiikan että musiikin saralla. Mielessä on myös Juice Leskisen neuvo, jota hän on noudattanut vuosien mittaan.

Mikko Alatalo on seurannut yllättyneenä Yhdentoista virran maa − Siirtomaasuomen laulut -levyn uudelleenjulkaisun kirvoittamia arvosteluja. Viime syksynä ilmestynyt, artistin kolmesta 80-luvun alussa tekemästä pitkäsoitosta koottu kokoelma on saanut erittäin positiivisen vastaanoton.

− Tämä on ollut ehdottomasti taiteilijaurani huippukohta. Varsinainen kunnianpalautus nuoruuteni päätyölle, Alatalo hehkuttaa.

Suitsutukselle olikin jo korkea aika. 70- ja 80-lukujen taitteessa rocktoimittajat eivät osanneet arvostaa kyseisiä albumeita.

− Myöskään yleisö ei aina tajunnut, että Syksyn säveliä voittanut mies voisi tehdä jotain vakavampaakin, Alatalo muistelee.

Kun Alatalo laittaa vanhat klassikot pyörimään, mielessä herää monenlaisia tunteita.

− On niissä tiivistettynä aikamoinen paatos. Nuorella ihmisellä oli paljon asiaa. Teksteissä näkyy vahvasti idealismi. Nyt se voi vähän hymyilyttääkin, mutta kyllä silmäkulma on kostunut lauluja uudelleen kuunnellessa, Alatalo myöntää.

Sitkeys palkitsee politiikassa

Paitsi musiikin saralla, Alatalo on kokenut onnistumisia myös politiikassa. Toisen kauden kansanedustaja on oppinut, että päätöksenteko on hidas prosessi.

− Politiikka on toisinaan tulipalojen sammuttelua. Tarkoitetaan hyvää, mutta tehdään huonoa. Välillä tulemme säätäneeksi lakeja, joita on käytännössä vaikeaa valvoa, Alatalo myöntää.

Asioihin voi kuitenkin vaikuttaa. Sen todisti muun muassa tekijänoikeuksia uhannut lakiesitys, josta Alatalo erityisesti suivaantui. Viime joulukuussa esitys vedettiin pois käsittelystä Alatalon sitkeän työn tuloksena.

− Tekijänoikeusvoitto vahvisti uskoani politiikkaan. Aihepiiri oli minulle esiintyvänä taiteilijana erityisen läheinen.

Juice Leskisen hyvä neuvo

Alatalon päätyö on tällä hetkellä kansanedustajan toimi, mutta hän keikkailee ohessa satunnaisesti. Alatalo ei koe yhdistelmää raskaana.

Juice Leskinen antoi minulle jo vuonna 2003 kullanarvoisen ohjeen: puhu ilmaiseksi, laskuta laulusta. Tätä olen noudattanut.

Juice nostattaa pitkän linjan muusikon mielessä monia muitakin muistoja. Kaksikko ehti tehdä vuosia yhteistyötä. Vielä Alatalon ensimmäisen kansanedustajakauden aikana he ehtivät työstää yhdessä kolme levyä.

− Juice oli erikoinen luonne. Kaikki eivät pystyneet esiintymään hänen kanssaan. Olin yksi harvoista, joita hän edes vähän kuunteli.

Alatalon mieleen palaa kaksikon yhteinen esiintyminen Hämeenlinnassa vuonna 2005. Juicen omapäinen luonne nousi jälleen pintaan.

− Hän ilmoitti hetkeä ennen keikkaa, ettei suostu laulamaan kappalelistalta kuin muutaman laulun. Loppuajan hän halusi kertoa yleisölle vitsejä, Alatalo muistelee naureskellen.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja