Juhlat edessä? Näin saat kristalliastiasi säihkymään

Mikään ei tee kattauksesta yhtä juhlallisen näköistä kuin kauniit, säihkyvät kristalliastiat. Poista tahrat kristalliesineistäsi kätevien vinkkien avulla.

Kristalliastiat ja -koriste-esineet sopivat hyvin juhlakattaukseen. Juhlapöydän kristalliastioiden täytyy kuitenkin olla säihkyvän puhtaita. Kristalliastioita ei saisi pestä konepesussa, sillä kristalli saattaa samentua useiden pesujen jälkeen, tai astia voi jopa hajota koneessa. Puhdista aroista kristalliesineistä vaikeatkin tahrat seuraavia vinkkejä noudattamalla.

Lasit

Jos käyttövesi taloudessa on kovaa, kristalliastioihin saattaa jäädä vedestä kerrostumia. Kerrostumat lähtevät pois laseista etikalla. Lämmitä noin 5 desilitraa etikkaa parin minuutin ajan mikrossa, ja kaada etikka muoviastiaan. Laita lasit makaamaan etikkaliokseen ja liota niitä kolmen minuutin ajan nesteessä. Huuhtele lasit vedellä ja kuivaa nukkaamattomalla pyyhkeellä.

Jos lasissa on vielä käsittelyn jälkeen tahroja, poista ne siten, että kostutat sormesi ensin veteen ja upotat sen jälkeen sormenpääsi ruokasoodaan. Sen jälkeen voit hieroa sormenpäällä varovasti tahrat pois. Tämän jälkeen huuhtele ja kuivaa lasi.

Karahvit ja maljakot

Jotta saisit puhdistettua nämä kapeakaulaiset astiat, täytä ne puoleenväliin saakka kuumalla vedellä. Lisää veteen muutama tippa astianpesuainetta ja kaksi ruokalusikallista ammoniakkia.

Kaada sitten astiaan reilun desin verran kypsentämätöntä valkoista riisiä. Pyöritä astiaa siten, että riisinjyvät osuvat kaikkialle astiassa. Valuta nesteet ja riisi pois astiasta, ja huuhtele astia lämpimällä vedellä. Aseta karahvi tai maljakko ylösalaisin telineeseen ja anna sisäosien kuivua kunnolla.

Kynttilänjalat

Liota kynttilänjalkaa kuumassa vedessä useamman minuutin ajan pehmentääksesi kynttilänjalkaan jääneen vahan. Kuori pois kaikki vaha, joka lähtee irti helposti, ja hiero sitten hellävaraisesti kynttilänjalkaa keittiösienellä poistaaksesi loputkin vahat kristallin halkeamista. Pese kuumassa vedessä, johon on lisätty vähän astianpesuainetta. Kuivaa lopuksi nukkaamattomalla liinalla.

On olemassa myös toinen taktiikka vahan poistoon: Pistä kynttiläjalat pakastimeen useamman tunnin ajaksi, jonka jälkeen vahan pitäisi irrota helposti kynttilänjalasta. 

Lue myös:

    Uusimmat