Juhlakakku

Näyttävä kermakakku kruunaa kevään juhlapöydän. Kuorruta kakku makusi mukaan joko marjahyytelöllä tai kermavaahdolla.

Noin 12-15:lle

  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja tai Karkeita Vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Leivitykseen:
  • rasvaa
  • Myllyn Paras Korppujauhoja
  • Kostutus:
  • 1½–2 dl vaaleaa mehua (esim. vedellä laimennettua sitruuna-,
  • omena- tai raparperimehua) tai maitoa
  • Täyte:
  • 200–400 g marjasosetta
  • 500 g marjoja tai hedelmäpaloja
  • 2½–5 dl kuohukermaa tai vastaavaa (voi olla laktoositon)
  • 250–500 g maitorahkaa (voi olla laktoositon)
  • 2–4 rkl sokeria
  • 1–2 tl vaniljasokeria
  • Kakun päälle:
  • 300–400 g vadelmia tai muita marjoja tai hedelmäpaloja
  • (1½ dl hyytelösokeria + 2 dl vettä)
  • tai kermavaahtoa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi) (voi olla laktoositon)
  • Reunoille:
  • 1½ dl kuohukermaa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi) (voi olla laktoositon)

Kakkupohja

Ota raaka-aineet huoneenlämpöön muutama tunti ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24–26 cm) ja leivitä pinta korppujauhoilla.

Vatkaa puhtaassa kulhossa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, perunajauhot ja vehnäjauhot hyvin keskenään ja siivilöi ne varovasti sekoittaen sokerimunaseokseen. Älä vatkaa.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.

Täyte

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tee kermarahkaa niin paljon, että se riittää kakun reunoille ja tarvittaessa myös päälle, mikäli et käytä hyytelöä.

Peitä tarjoiluvati leivinpaperilla ja nosta kakun pohjaosa sen päälle. Kostuta lusikalla tai siveltimellä. Levitä kakkulevyn päälle marjasosetta sekä marjoja tai hedelmäpaloja ja sen päälle kermarahkaa.

Nosta seuraava kakkulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja täytä kuten edellä. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen. Voit tehdä kakun tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kakku saa mielellään mehevöityä kylmässä ainakin muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Kuorrutus

Jos haluat, tee pinnalle marjahyytelö:Valmista hyytelösokerikuorrutus kuumentamalla vesi kiehumispisteeseen ja sekoittamalla joukkoon hyytelösokeri. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä pari minuuttia.

Asettele jäiset vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hyytelösokerilientä vähän kerrallaan marjojen päälle. Jos lusikoit liian nopeasti, hyytelöliemi ei ehdi hyytyä. Jatka lusikoimista kunnes kaikki marjat ovat hyytelön peittämiä. Jos hyytelö hyytyy kattilassa ennen kuin ehdit lusikoida kaiken, kuumenna sitä hetki uudelleen.

Tai laita kakun pinnalle kermavaahtoa tai kermarahkaa sekä marjoja tai hedelmäviipaleita.

Pursota kermavaahto kakun reunoille sekä pinnan ja reunan yhtymäkohtaan. Revi tai leikkaa leivinpaperireunus pois. Säilytä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Koristele kakku haluamillasi vihreillä lehdillä.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat