Juhannusletut

Juhannuksen ehdoton herkku on letut! Lettutaikina on helppo valmistaa itse. Toisaalta erittäin kätevä on käyttää myös valmista lettujauhoseosta esim. retkillä, teltalla ym. Tällöin ei tarvitse lisätä kuin vesi. Hieman uutta vivahdetta lettutaikinaan saat käyttämällä maidon tilalla nesteenä kookosmaitoa tai mausteista vichyä tai korvaamalla n. 1 dl:n nesteestä lakka-, tyrni- tai jollakin muulla keltaisella hillolla. Ohessa on letuille myös rahkaherkun ohje, jonka kruunaavat valkosuklaa ja mansikat. Lettuisaa Juhannusta!

Juhannusletut

  • n. 35 pientä tai 10 isoa
  • 2 munaa
  • 5 dl maitoa, kookosmaitoa tai mausteista vichyä
  • 2½ dl karkeita- tai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2-3 rkl sokeria
  • 2 rkl voisulaa tai öljyä

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Vatkaa joukkoon maito, jauhot, suola, sokerit ja rasva. Anna taikinan turvota vähintään ½ tuntia. Paista pieniksi letuiksi tai isommiksi ohukaisiksi.

Letut valmisjauhoseoksesta

  • 5 dl vettä tai mausteista vichyä
  • 1 pss lettu- ja vohvelijauhoja

Vispaa veteen lettu- ja vohvelijauhot tasaiseksi taikinaksi. Paista miedohkolla lämmöllä lettupannulla pieniä tai isompia lettuja, käytä paistamiseen rasvaa ainakin valurautapannulla. Muurinpohjalettuihin voi käyttää 6 dl vettä.

Vinkki:

Maukkaita lettuja saat korvaamalla 1 dl:n vedestä lakka-, tyrni- tai jollakin muulla keltaisella hillolla.

Mansikkarahkaherkku letuille

  • n. 2 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • n. 2 dl rahkaa
  • n. 1 dl mansikkasosetta
  • (sokeria, mikäli soseessa ei ole sokeria)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½-1 dl valkosuklaalastuja
  • (½ dl kookoshiutaleita ja / tai mantelilastuja)
  • Lisäksi: 1 l mansikoita

Vatkaa kerma / vaniljakastike vaahdoksi, lisää sekaan rahka ja sose.

Mausta sopivaksi sokereilla ja valkosuklaalastuilla sekä halutessasi, kookoshiutaleilla ja / tai mantelilastuilla. Herkuttele lettujen kera.

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat