Juhana Vartiaisen hätähuuto hallitukselle sekavasta linjasta: Helsingissä tavoittamatta 24 000 koronasairasta ilman eristyspäätöstä – "Mikään koneisto ei voi selviytyä tällaisesta"

0:50
Pormestari Vartiainen arvostelee hallitusta ja vaatii koronapassin muuttamista rokotepassiksi – "Lait eivät vastaa todellista tilannetta"

Helsingin kokoomuslainen pormestari Juhana Vartiainen latasi suoran mielipiteen hallituksen nykyisestä koronalinjasta, kun pääkaupunki tiedotti tautitilanteestaan koronainfossa. Pormestarin mielestä rajoitukset ja suositukset ovat tällä hetkellä sekavia.

– Vallitseva tilanne sekä erilaiset linjaukset rajoitustoimista voivat aiheuttaa hämmennystä, Vartiainen aloitti puheenvuoronsa.

Hänen mukaansa suosituksia, linjauksia ja päätöksiä tehdään niin monessa paikassa, että kansalaiselle voi syntyä sekava kuva. Esimerkiksi ravintoloista päättää hallitus ja tilarajoituksista aluehallintovirastot, joiden päätökset usein perustuvat alueellisten koronanyrkkien suosituksiin.

– Tämä ei valitettavasti ole uutta, vaan useasti toistunut tilanne eri vaiheissa epidemiaa.

Vartiainen vaatiikin, että kokonaistilanne otettaisiin selkeämmin ”kansallisiin käsiin”.

– Eli maan hallituksen käsiin, hän tarkensi.

Vartiaisen mukaan alueellinen päätöksenteko oli aiemmin perusteltua, sillä tautitilanteet olivat erilaisia. Nyt koko maa on ”luisunut luisumassa” samaan epidemiatilanteeseen, sanoo pormestari.

– On tärkeää kertoa, että alueilla on vain rajatusti keinoja käytettävissään.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on asetettu rajoituksia asiakastilojen käyttöön ja kielletty yleisötilaisuudet. Joillain toisilla alueilla esimerkiksi liikuntatilat on pidetty auki jopa hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten kautta.

Rivien välistä voikin lukea, että Vartiainen haluaisi kovempia rajoituksia esimerkiksi ravintoloihin, mistä hallitus päättää. Aiemmin tänään HUSin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoi, että ravintoloiden täyssulkua tulisi harkita.

– Se, että hallitus ei tekisi mielestämme riittävästi tai oikeita asioita, ei tietenkään ole peruste olla käyttämättä niitä keinoja, joita meillä epidemian hillitsemiseksi on.

Vartiaisen mielestä tällä hetkellä on epäselvää, mikä hallituksen koronastrategia on.

– Hätäjarrusta on vedetty, mutta uusia keinoja on vähän, hän latasi.

Pormestari kritisoi surutta hallituksen linjauksia testaamisesta, jäljittämisestä sekä karanteeni- ja eristyspäätöksistä. 

– Pelkästään Helsingissä oli viime perjantaina aamulla tavoittamatta noin 24 000 koronapositiivista, joille pitäisi tehdä eristämispäätös. Mikään koneisto ei voi selviytyä tällaisesta määrästä yksilökohtaisia päätöksiä. 

STM:n linjauksen mukaan tartunnoille altistuneet tulisi vielä jäljittää ja tehdä karanteenipäätökset.

Esimerkki päätöksenteosta

  • Hallituksen koronaministeriryhmä neuvotteli viime perjantaina koronatoimista, joita ajetaan eteenpäin.
  • Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö antaa ohjauskirjeen aluehallintovirastoille (avi).
  • Tämän jälkeen avit saattavat kuulla vielä alueellisten koronanyrkkien suositukset ennen rajoituspäätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja