HUS-alue luopuu massakaranteeneista – jäljitys keskitetään muun muassa hoivalaitoksiin

HUS-pomolta tiukkaa kritiikkiä hallituksen koronatoimille:"Pelkkää poliittista teatteria" 3:34
HUS-pomolta tiukkaa kritiikkiä hallituksen koronatoimille: "Pelkkää poliittista teatteria"

Tartuntamäärien moninkertaistuttua viranomaisten tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa, Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala katsoo tiedotteessaan. Päätökset koskevat koko HUS-aluetta.

Päivittäisten koronatartuntojen määrä on moninkertaistunut joulukuun alun jälkeen. Tämä on ruuhkauttanut tartunnanjäljitystoiminnan vakavasti, toteaa Helsingin kaupunki.

– Tartunnanjäljityksellä ei enää voida rajata epidemiaa, Helsinki tiedottaa.

Tällä hetkellä testiin pääsy kestää Helsingissä useita vuorokausia.

– Laboratoriotestillä todetut tartunnat tulevat viranomaisten tietoon huomattavalla viiveellä, jolloin jatkotartuntoja on jo ehtinyt syntyä. Tämän vuoksi tartuntatautilääkärin jälkikäteen määräämillä karanteeneilla ei pystytä ehkäisemään tartuntojen leviämistä, Helsingin kaupunki arvioi tiedotteessaan.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa ja asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, Helsingin kaupunki kertoo.

Tämä toimintatapa otetaan asteittain käyttöön maanantaista alkaen Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Koronavirukselle altistuneille kuitenkin suositellaan jatkossakin kontaktien välttämistä.

– Aiempaa huomattavasti suurempi osa tartunnoista ei tule tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Tiedotteessaan Helsingin kaupunki viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lausuntoon, jossa se totesi, että tartunnanjäljitys on tehokkainta, kun tartuntoja on suhteellisen vähän.

Helsingissä viranomaisjäljitystä tehdään maanantaista alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

– Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, Helsinki linjaa.

Helsingin kaupungin mukaan lieväoireisten ei myöskään tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin.


Lue myös:

    Uusimmat