Mainos

Juha Rehula väläyttää Alkon myyntiajan pidentämistä – PAM kiittelee esitystä

Hallitus aikoo vapauttaa alkoholilainsäädäntöä. Hallitus suunnittelee etenkin ravintoloiden anniskeluaikojen ja asiakaspalvelua koskevien säännösten vapauttamista. 

2:05

Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin, viineihin ja keskiolueen luovuttaisiin. Perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehula (kesk) väläyttää myös mahdollisuutta Alkon aukioloaikojen pidentämiseen arkisin kello yhdeksään.  

Alkon monopoliasemaa ei olla kuitenkaan muuttamassa.   

– Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, Rehula sanoo tiedotteessa.  

Vuodenvaihteessa voimaan tullut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on nostanut esiin kauppojen toiveet saada myydä alkoholijuomia kello 21-23.

– Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta aikaa ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin. Osa päivittäistavarakauppojen henkilökunnasta on myös huolissaan mahdollisesti lisääntyvistä järjestyshäiriöistä, mikäli alkoholin myyntiaikaa ilta-aikaan pidennettäisiin, Rehula toteaa.  

Rehula esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle tänään. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä. Lausunnoille esityksen on tarkoitus lähteä pian.  

Osa rajoituksista peräisin 1930-luvulta  

Monet asiat ovat edelleen avoinna, ja tulevan lakiuudistuksen sisältöä sekä yksityiskohtia hiotaan hallituspuolueiden edustajien kesken.

Hallituspuolueet joutuvat hakemaan kantaa muun muassa pienpanimoiden ja viinitilojen suoramyyntioikeuteen, ravintoloiden yhteisiin anniskelualueisiin ja jatkoaikalupamenettelyihin.   

Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvellaan, että myös niin kutsutut mustat päivät nousevat poliitikkojen keskusteluihin. Nyt laissa on useita "mustia päiviä", joina Alkon ovet on pidettävä kiinni. Päiviä ovat esimerkiksi kirkolliset juhlapyhät.  

Osa alkoholilainsäädännön rajoituksista on peräisin 1930-luvulta. 

Ehyt ry: Saatavuuden lisääntyminen lisää kulutusta

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt-järjestössä toivotaan, että alkoholin nykyisistä kaupan myyntiajoista pidetään kiinni, kun poliitikot tekevät lopullisia päätöksiä alkoholilainsäädännön uudistamisesta. 

– Saatavuuden lisäys myyntiaikoja pidentämällä tarkoittaisi väistämättä myös kokonaiskulutuksen kasvua, toiminnanjohtaja Kristiina Hannula

Yhdistysten mukaan alkoholipoliittiset päätökset tulee tehdä ennen kaikkea kansanterveysnäkökulmasta.

Toisaalta järjestö näkee, että uuteen lakiin on tarpeen tehdä nykyaikaistamista sekä purkaa tarpeettomia normeja, jotka rasittavat erityisesti ravintola-alaa. Ehytin mukaan kauppojen alkoholin myyntiaikojen lisääminen rokottaisi myös ravintola-alan toimintaedellytyksiä.

PAM kiittelee Rehulan alkoholilakiehdotusta

Palvelualojen ammattiliitto PAM kannattaa Rehulan esittelemää pohjaehdotusta.

Ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin pitää myönteisenä sitä, ettei ministeriössä kaavailla muutoksia vähittäiskaupan myyntiaikoihin.

Puheenjohtajan mukaan alkoholin iltamyynnin jatkaminen kaupoissa vaikuttaisi kielteisesti jo entisestään vaikeuksissa olevaan ravintola-alaan.  

Selin näkee, että se myös lisäisi työturvallisuusriskiä erityisesti pienissä kaupoissa, joissa yksintyöskentely on tyypillisintä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.