Juha Föhr: Nyt alkaa perushelle, mutta loppuviikolla vyöryy hellettä helteen päälle – "35 astetta mahdollinen eteläistä Lappia myöten"

7:12

Kesän toistaiseksi kuumimmat päivät ovat käsillä, ennustaa Forecan meteorologi Juha Föhr MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Pitkän kalsean heinäkuun alun jälkeen alkaa viikonloppuna helleputki, jolle ei näy loppua.

– Laajalti on helteisen lämmintä, aurinkoista, heikkotuulista. Kaikki kuvailut ovat lomalaisille enemmän kuin mieleen, Föhr kertoo.

– Sellaista perushellettä, 25-28 astetta, varmimmin läntisessä Suomessa. Huomisesta alkaen hellettä on koko maan itäosassakin, Föhr kuvailee lähipäiviä.

Föhrin mukaan tulevan viikon aikanakaan ei vältytä pieniltä rypyiltä säähän. Ukkosia ja sateita on tulossa siellä täällä, Lapissa viilenee selvästi keskiviikon sateiden myötä.

Mutta torstaista alkaen jysähtää.

– Hellettä helteen päälle ensi viikon loppupuolella, silloin ei perushelteen määrite enää riitä, Föhr jatkaa.

– Hyvin lämmin korkeapaine vahvistuu ja kehittyy tilanne, jossa on yli 30 asteen lämpötiloja, varmimmin maan länsiosissa, ehkä muuallakin.

Föhrin mukaan liikkeellä on niin lämmintä ilmamassaa, että jo eilen vihjailtu 35 asteen lämpötila on mahdollinen.

– Se menee spekulaation puolelle, mutta viikon päästä lauantaina 35 astetta on lähellä. Ei eteläisimmässä Suomessa mutta aina eteläistä Lappia myöten, Föhr selventää.

Föhrin mukaan kyseinen ennuste on kuitenkin vielä kovin viitteellinen.

– Voi tulla raja vastaan, kuinka paljon auringonsäteily riittää kohottamaan lämpötilaa, Föhr muistuttaa.

35 asteen superhelteet eivät todellakaan ole tavallisia Suomessa. Viime kesänä yllettiin korkeimmillaan 33,7 asteeseen. Moni vielä muistaa heinäkuun lopun 2010, jolloin Joensuu kylpi hellekuumeessa. 37,2 asteen Suomen ennätys mitattiin Joensuun lentokentällä Liperissä mitattiin 29.7. 2010.

– Se oli täysin poikkeuksellinen säätilanne, Föhr muistelee.

Lue myös: Muhihelle tulee

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja