JSN: Keskipohjanmaa-lehden mielipidekirjoituksessa loukattiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisarvoa – neuvosto antoi langettavan

Keskipohjanmaa-lehti on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen julkaisemastaan mielipidekirjoituksesta. JSN:n mukaan kirjoituksessa loukattiin Kokkola Pride -tapahtuman järjestäjien ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisarvoa.

Neuvoston mukaan kärjekäskin keskustelu kuuluu sananvapauden piiriin ja tällaisessa keskustelussa on mahdollista esittää myös uskonnollisia perusteluja. Kyseisessä tapauksessa mielipidekirjoituksen keskeinen sisältö oli kuitenkin seksuaalivähemmistöjen ja Kokkola Priden järjestäjien leimaaminen asiaankuulumattomalla ja halventavalla tavalla, JSN katsoo.

Mielipidekirjoitus ylitti Journalistin ohjeiden näkökulmasta hyväksyttävän kriittisen keskustelun rajat, päätöksessä todetaan. Asian vakavuutta lisää JSN:n mukaan se, että kirjoitus kohdistui pienellä paikkakunnalla tunnistettaviin henkilöihin.

"Kärjekkäässä kulttuurikeskustelussa esitetty kuvaannollinen ilmaus"

JSN käsitteli marraskuun kokouksessaan kaksi ihmisarvon kunnioittamista käsittelevää kantelua, joihin liittyvät päätökset linjasivat Journalistin ohjeiden näkökulmasta hyväksyttävän kriittisen keskustelun rajaa.

Toinen kantelu koski Loviisan Sanomien kulttuurijuttua, jossa julkaistussa taiteilijan kipakassa lausunnossa ei JSN:n mukaan kuitenkaan loukattu kaupungin päättäjien ihmisarvoa.

Kulttuurijutussa siteerattiin taiteilijan sanoneen, että ”väliportaan pomot voisi upottaa vaikka saman tien Svartholman taakse”. JSN:n tulkinnan mukaan kyseessä oli kärjekkäässä kulttuurikeskustelussa esitetty kuvaannollinen ilmaus, joka kertoi puhujan persoonallisuudesta ja puhetavasta.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat ammatillisen eettisen ohjeistuksen eli Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat