Joulutähti kestää pitkään oikealla hoidolla

Joulutähti on näyttävä ja oikealla hoidolla kestävä kukka. Tärkeintä on huomioida kohtuullinen kastelu. Myös kukan alkuperämaalla on merkitystä.

Mikä parasta, joulutähti on kestävimpiä joulukukkiamme. Itsenäisyyspäivän aikaan hankittu joulutähti on teräkunnossa vielä uutena vuotenakin, kunhan muistaa pari hoitovinkkiä.

Floristi Jouni Seppäsen mukaan kannattaa suosia erityisesti suomalaisia kukkia.

- Etenkin joulutähdissä niiden kestävyys on parempi kuin ulkomaalaisissa, sillä terälehdet tippuvat nopeammin ulkomaisista kukista, Seppänen kertoo.

Suomalaisen kukan tunnistat sirkkalehtimerkistä.

Kastele kohtuullisesti!

Vaikka joulutähti onkin helppo hoidettava, yhtä se ei siedä: äärioloja. Tämä koskee myös kastelua. Litimärkä ruukkumulta tai aluslautasella seisova vesi näkyvät nopeasti joulutähden ulkonäössä, sillä lehdet alkavat kellastua ja putoilla.

Kastele joulutähteä uudelleen vasta sitten, kun mullan pinta on selvästi kuivahtanut. Jos vettä valuu aluslautaselle tai suojaruukkuun, kaada se heti pois. Normaalisti joulutähteä ei tarvitse lannoittaa, mutta jos havittelet sen jatkokasvattamista, voit lisätä kasteluveteen tavallista ruukkukukkalannoitetta.

Pidä viimalta suojassa

Kohtele joulutähteä kuin pikkulasta – ethän varmaan kuljettaisi vauvaa edes lyhyttä matkaa alasti pakkassäässä? Pelkälle kävelymatkalle marketista parkkipaikalle kymmenen asteen pakkasessa tarvitset noin kuusi kierrosta sanomalehteä joulutähden ympärille. Lämpöpussi on myös hyvä ja nopea keksintö, mutta sekään ei pidä kylmää ulkona kauan. Pakkassäällä ei kannatakaan suunnitella pitkää kävelyretkeä joulutähtien kanssa. Joulutähtiä ei myöskään kannata jättää auton lämmittämättömään peräkonttiin ajon ajaksi.

Jos ulkona on pakkasta, ja olet joutunut kuljettamaan joulutähteä ulkoilmassa pikku kipaisua enemmän, avaa paketti vasta vartin tai puolen tunnin kuluttua. Näin paketin sisällön lämpötila ehtii tasaantua paremmin lähelle huoneenlämpötilaa. Joulutähti viihtyy parhaiten 15–22 asteessa ja mahdollisimman valoisalla paikalla. Ikkunalaudan alla innokkaasti puhkuva lämpöpatteri voi kuitenkin kuivattaa lehtiä liikaa.

Valitse paras yksilö

Ole tarkkana joulutähtiostoksilla ja valitse vain paras. Huolellisinkaan hoitosi ei auta, jos joulutähti on jo päässyt vaurioitumaan matkalla. Tarkista, että lehdistö on vahva ja palleromaiset kukat edelleen paikallaan tähden keskellä. Vältä riippuvalehtisiä yksilöitä, sillä ne ovat saattaneet saada kuljetus- tai varastointivaiheessa kylmää tai liikaa vettä. Kevyesti kuivahtaneen joulutähden sen sijaan saa vielä hoivattua kuntoon. Mullan kosteustilanteen voi nopeasti kokeilla sormella.

Vetääkö myyntipisteen lähellä? Esimerkiksi aivan suurten markettien ovien välittömässä läheisyydessä viima voi pakkaspäivänä viuhua niin, että joulutähdille se on liikaa. Ei myöskään maksa vaivaa hankkia joulutähtiä sisältäviä asetelmia, jotka myydään suoraan kylmäkaapista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja