Joulupukki muistelee: Tonttu tarjosi tulta tupakkaan – parta syttyi tuleen ja auto luisui ojaan

43 vuotta joulupukkina ollut Risto on kuullut aattoiltana totuuksia lasten suusta ja nähnyt humalaisen pukkikollegan hangessa.

1970-luvulla Risto Luukkasella oli vielä paha tapa. Hän poltti tupakkaa. Sauhut hän halusi myös ollessaan jouluaattona pukkikeikalla neljän tontun kanssa.

– Ajoimme hiljaisella liittymätiellä, ja pyysin tontulta, että annapas tulta. Niinhän siinä kävi, että tulitikku tipahti partaan, joka syttyi tuleen, ja sitten vielä ajoin ojaan. Onneksi vauhtia oli tosi vähän. Paikalle pysähtyi Saab auttamaan, mutta emme saaneet sillä hinattua autoamme ojasta. Lähellä oli Tuusulan varuskunta, josta saimme apuun armeijan traktorin. Saavuimme myöhässä seuraavaan paikkaan, mutta kerroimme siellä, että pukin oli pitänyt pysähtyä syöttämään poroja.

– Tärkeintä on että menemme sinne, minne on luvattu, vaikka sitten vähän myöhässä, Luukkanen sanoo.

Kaikilla pukin hommiin ryhtyneillä ei ole yhtä kova työmoraali.

– Kerran liikenneympyrän vieressä oli hangessa pukki. Hän mörisi siellä, että on hukannut lapun, jossa oli osoite, ja autokin oli hävinnyt. Enpä minä voinut häntä siihen jäädä auttamaan, koska oma kierros oli kesken. Toisella kerralla teimme ylimääräisen keikan, kun erään talon naapuriin sovittu pukki oli jättänyt tulematta.

"Sinä olet valepukki"

Luukkanen on ammatiltaan upseeri, mutta hän tehnyt joulupukkikeikkaa 43 vuotta. Pukkipesti alkaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Hänet on tilattu esiintymään kotipaikkakuntansa Tuusulan marketeissa ja pikaruokaloissa jo marraskuusta alkaen.

Sitten on vuotuinen joulunavauskulkue, jolloin pukki matkustaa kera Lucia-neidon läpi kaupungin kuorma-auton lavalla. Ei ihme, että moni aikuinen tunteekin Luukkasen Tuusulassa nimenomaan joulupukkina.

Lapset puolestaan pitävät Luukkasen esittämää pukkia sinä ainoana ja oikeana. Kuten eräs tarkkasilmäinen viisivuotias neiti, joka oli nähnyt kaupassa toisen pukin, joka oli ollut liian laiha. Pukki oli tarjonnut tytölle karkkia, mihin tyttö oli tokaissut, että sinä olet valepukki.

Puhelu ennen pukin tuloa

Luukkanen soittaa aatonaattona niihin koteihin, joihin on seuraavana päivänä menossa ja juttelee lasten kanssa. Joulun jälkeen hän lähettää lapsille sähköpostia, jossa hän kertoo, että pukki on päässyt turvallisesti kotiin Savukoskelle, missä odottivat jo muorin jouluruuat ja lämmin joulusauna.

Eikö tällaisen uskottelun jälkeen totuus joulupukista iske vielä rajummin? Joulupukkiin uskominen kun loppuu monella koulussa. Luukkanen muistaa kuitenkin erään pojan, joka vielä 15-vuotiaana tuli halaamaan häntä paikallisessa marketissa ja sanoi, että sinä olet paras joulupukki.

– Ei hän varmaan siinä vaiheessa enää uskonut pukkiiin, mutta halusi kuitenkin tulla minua tervehtimään.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja