Joulun makuja

Kuvaaja Arto Hallakorpi, Studio Piquant
Kuvaaja Arto Hallakorpi, Studio PiquantKotimaiset kasvikset, Kuvaaja Arto Halla
Julkaistu 16.12.2003 15:36(Päivitetty 18.12.2003 12:25)

Joulun valmistaminen on hauskaa puuhaa useimpien mielestä. Syntyykö sinunkin joulutunnelmasi jouluruokien valmistamisen kautta? Ainakin kerran vuodessa on mukava paneutua ja nauttia rauhassa herkkujen luomisesta. Jouluna on mahdollista vaalia perinteisiä tapoja ja myös luoda uusia. Kokoa näistä resepteistä herkkuja omaan joulukokoelmaasi. Joulusta nauttiakseen kannatta panostaa esivalmisteluihin. Joulu on kuitenkin aikaa, jolloin kaikenlainen herkuttelu on enemmän sääntö kuin poikkeus ja siitä ilosta kannattaa ottaa kaikki irti.

Kuvaaja Arto Hallakorpi Studio PiquantKuvaaja Arto Hallakorpi Studio PiquantKotimaiset Kasvikset, Kuvaaja Arto Halla

Perinteiseen joulupöytään luottavan kannattaa varautua valmisteluihin hieman pidemmällä aikataululla, jos ruoat laatikoista lähtien haluaa valmistaa itse. Aattoillan ollessa tähtäimessä täytyy imellettyjen laatikoiden valmistaminen aloittaa jo edellisenä päivänä. Toki soseen voi myös pakastaa ja nostaa uuniin aattoaamuna. Suuren kinkun paistamiseen varataan perinteisesti edellinen yö. Ja aamulla voi jokainen nousta jouluisen kinkun herkulliseen tuoksuun. (Vinkkinä tosiherkuttelijoille: Kinkun paistoliemi on mahtava kastike leipäpalojen dippaamiseen!). Katso täältä kinkunpaistovinkkejä tai tuoreen kinkun suolaus.

Näin saa lohifileestä ruodot kätevästi pinseteillä poisNäin saa lohifileestä ruodot kätevästi pinseteillä poisProkala ry

Sillit, silakat ja graavikalat vaativat myös muutaman päivän aika maustuakseen. Graavikalalle riittää edellinen päivä valmistumisaikaa. Sillin voi laittaa liemeensä maustumaan jo useita päiviä etukäteen. Silakkasäilykkeiden maustumiseen riittää vuorokausikin ja säilyvyyttä silakkamarinadeille ei kannata varata viikkoa enempää. Mäti ei myöskään pakastimesta nostettua säily kahta päivää pidempään. Kalapöydän täydentää oikea joululeipä.

Lue myös muut joulujuttumme:
Joulu välimerellisin maustein
Joulun aidot maut syntyvät juureksista Joulupöydän kalaherkkuja Jouluun värejä juureksista
Suomalaista silakkaa riittää joulupöytään
Kaloja joulupöytään: Emännänsilli Graavilohi Joulun maustesilakoita
Joulusardiinit
Joulusilli
Kirjolohta Rajamäen tapaan Korianterichilisilakat Kotoiset silakkarullat
Lasimestarin silli Limemarinoitu graavilohi Lipeäkalaa valkokastikkeella Lohinyytit ja sahramikastiketta
Mätihyytelö Pestosilakat
Silakka-kirjolohitartar
Sillikakku Sinappisilakat Suloinen siika suolassa Suutarinlohta ja Silakkaceviche
Yrttiset silakkafileet

Lihaa joulupöytään: Hirvipullat ja puolukkasinappi, seesamimarinoitu karitsa Joulun paras kinkku Kalkkunansisäfileetä karpalokastikkeessa ja säräjuureksia
Kokonainen filee kruunaa juhlan Kylmäsavuporotartar
Luumubroileri ja pinaattiriisi
Maalaispatee ja hillottu punasipuli Pistaasi-salviakuorrutettu kinkku Poropateeta ja herukkahilloketta Sianpääsyltty Katin tapaan Toskanalainen broilerinmaksapasteija
Täytetty kalkkunan rintafilee ja karpalovinegret, paahdetut palsternakat
Välimerellinen maalaispatee Yrttikuorrutettu lampaanfilee
Lisäksi: Bataattilaatikko
Hapanimelät punasipulit
Hedelmäinen punakaalisalaatti
Hieno porkkanamureke
Joulun peruna- ja lanttulaatikko Joulun makuiset paahdetut juurekset Jouluinen juuresterriini Karpalochutney
Marinoitu joulusalaatti
Maukkaat porkkanat
Olkkolan Hovin punajuuripaistos Omenainen sinappikastike
Porkkanalaatikko
Päärynä-aprikoosichutnay
Pähkinäiset juurespihvit Rosolli

joulumausteetjoulumausteetCopyright Alma Media Oyj 2000

Jouluisia jälkiruokia:
Glögivaahdolla gratinoituja luumuja Herkullisia jälkiruokia
Jouluinen kiisseli
Kanelimousse
Karpalojäädyke
Kuumaa valkosuklaakastiketta ja kylmiä marjoja Mascarpone päärynät
Paahtovanukas
Panettone semifreddo
Piparkakkurahka
Porkkana-jogurttihyytelö Sitruslumi
Valkosuklaa Panna cotta ja metsämarjoja
Viinivaahto ja hedelmiä
Valkosuklaa-vadelmajäädyke Viktoriakiisseli

Joululeivonnaisia:
Hedelmä ja pähkinäkvartetti Herkkupaloja glögin seuraksi
Hermo- ja älypiparit, joululeipä ja -pulla Hildegard Bingeniläisen piparit, ropsahdukset, nekkumuistot, marmeladit ja joululeipä Joulun omena-porkkanamarmeladit Jouluinen pähkinä-rusinaleipä
Jäädytetty suklaatorttu Kaarinan piparkakkutaikina ja piparkakkutalon kaavat Kahvi-Konjakkikakku
Kookostryffelit, karamelliomenat ja suklaapikkuleivät
Kylmäsavulohi- tai sienitäytteinen tuulihatturulla Pasteijat
Piparkakkutalo ja piparitaikina
Piparkakku-kahvitorttu Pitkät lohipiirakat
Suklaiset sydänpikkuleivät Suklaisia joulu-unelmia Taatelikakku Torttuja konjakkivoitaikinasta, piparkakkuja ja joululimppuja
Voitaikinaleivonnaisia

Maukkaita jouluvalmisteluita toivottaa Makuja-toimitus!

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle