Joulun makuja

Joulun valmistaminen on hauskaa puuhaa useimpien mielestä. Syntyykö sinunkin joulutunnelmasi jouluruokien valmistamisen kautta? Ainakin kerran vuodessa on mukava paneutua ja nauttia rauhassa herkkujen luomisesta. Jouluna on mahdollista vaalia perinteisiä tapoja ja myös luoda uusia. Kokoa näistä resepteistä herkkuja omaan joulukokoelmaasi. Joulusta nauttiakseen kannatta panostaa esivalmisteluihin. Joulu on kuitenkin aikaa, jolloin kaikenlainen herkuttelu on enemmän sääntö kuin poikkeus ja siitä ilosta kannattaa ottaa kaikki irti.

Perinteiseen joulupöytään luottavan kannattaa varautua valmisteluihin hieman pidemmällä aikataululla, jos ruoat laatikoista lähtien haluaa valmistaa itse. Aattoillan ollessa tähtäimessä täytyy imellettyjen laatikoiden valmistaminen aloittaa jo edellisenä päivänä. Toki soseen voi myös pakastaa ja nostaa uuniin aattoaamuna. Suuren kinkun paistamiseen varataan perinteisesti edellinen yö. Ja aamulla voi jokainen nousta jouluisen kinkun herkulliseen tuoksuun. (Vinkkinä tosiherkuttelijoille: Kinkun paistoliemi on mahtava kastike leipäpalojen dippaamiseen!). Katso täältä kinkunpaistovinkkejä tai tuoreen kinkun suolaus.

Sillit, silakat ja graavikalat vaativat myös muutaman päivän aika maustuakseen. Graavikalalle riittää edellinen päivä valmistumisaikaa. Sillin voi laittaa liemeensä maustumaan jo useita päiviä etukäteen. Silakkasäilykkeiden maustumiseen riittää vuorokausikin ja säilyvyyttä silakkamarinadeille ei kannata varata viikkoa enempää. Mäti ei myöskään pakastimesta nostettua säily kahta päivää pidempään. Kalapöydän täydentää oikea joululeipä.

Lihaa joulupöytään:Hirvipullat ja puolukkasinappi, seesamimarinoitu karitsaJoulun paras kinkkuKalkkunansisäfileetä karpalokastikkeessa ja säräjuureksia
Kokonainen filee kruunaa juhlanKylmäsavuporotartar
Luumubroileri ja pinaattiriisi
Maalaispatee ja hillottu punasipuliPistaasi-salviakuorrutettu kinkkuPoropateeta ja herukkahillokettaSianpääsyltty Katin tapaanToskanalainen broilerinmaksapasteija
Täytetty kalkkunan rintafilee ja karpalovinegret, paahdetut palsternakat
Välimerellinen maalaispateeYrttikuorrutettu lampaanfilee
Lisäksi:Bataattilaatikko
Hapanimelät punasipulit
Hedelmäinen punakaalisalaatti
Hieno porkkanamureke
Joulun peruna- ja lanttulaatikkoJoulun makuiset paahdetut juureksetJouluinen juuresterriiniKarpalochutney
Marinoitu joulusalaatti
Maukkaat porkkanat
Olkkolan Hovin punajuuripaistosOmenainen sinappikastike
Porkkanalaatikko
Päärynä-aprikoosichutnay
Pähkinäiset juurespihvitRosolli

Maukkaita jouluvalmisteluita toivottaa Makuja-toimitus!

Lue myös:

    Uusimmat