Joululahjavinkkejä

Taas koittaa aika katsastaa viinipuolen tilannetta Suomenmaassa mahdollisten joulutonttuilujen varalta. Mitähän mukavaa hardware-osastolta löytyy? Viineihin liittyvää oheisvälineistöä löytyy runsaimmin ja asiantuntevimmin myytynä alan erikoisliikkeistä, vai pitäisikö sanoa liikkeestä, jonka nimeä en aio tässä mainita pitääkseni puolueettomuuteni. Toinen hyvä vaihtoehto ovat keittiövälineisiin erikoistuneet liikkeet, joita löytyy keltaisilta sivuilta jo useampia. Myös suurten ja laadukkaasta valikoimastaan tunnettujen tavaratalojen keittiö- ja astiaosastoilta voi löytää mielenkiintoisia viinien oheistuotteita. Eikä sovi unohtaa Alkon suppeahkoa mutta kohtuuhintaista tarvikevalikoimaa.

Viininnautinnan eri vaiheisiin löytyy omat välineensä. Ajattelinkin tässä käydä niitä läpi. Jaan suorituksen osiin ja mietin, mikä olisi kussakin osassa käytännöllinen tahi eksklusiivinen väline, joka olisi mukava antaa joululahjaksi.

Hankinta, kuljetus ja varastointi

Viinin kiertokulku alkaa viinitilalta. Pohjoisella pallonpuoliskolla varsinainen viini alkaa näkyä sammioissa syksyllä, joten mikä olisikaan mukavampaa kuin saada lentolippu, jolla pääsee seuraamaan toimintaa paikan päälle. Pohjois-Italian klassiset alueet ovat hyvin suosittuja turistikohteita, mutta myös Itä-Euroopan viinialueet voivat olla kiinnostavia, ainakin hieman neitseellisempiä ja kohteina järkevämmän hintaisia.

Kun viini on saatu pulloon ja kuljetetuksi vähittäismyyntipisteisiin, seuraa viinin ostotilanne. Se saattaa olla suuren stressin paikka, koska viinejä on niin monennäköistä ja -makuista, eikä niitä pääse edes maistamaan. Tällöin mukava apulainen on viininosto-opas. Pokkarina se kulkee kätevästi mukana, ja oppaita on jo pelkästään Suomen markkinoille monia.

Sen jälkeen kun sopiva viini löytyy, se pitää kuljettaa kotiin. Yksittäisiä pulloja varten on kehitetty erilaisia pullonkantokasseja, joita löytyy myös lämpöeristettyinä. Nämä ovat käteviä, mikäli on tarkoitus kuljettaa valmiiksi jäähdytettyä viiniä, joka nautitaan heti määränpäässä. Lahjaviinien pakkauksiksi on myös saatavilla eri pullomäärille mitoitettuja juhlallisia puulaatikoita.

Mikäli viininystävä-ystävällänne on tapana varastoida juomiaan, hän saattaisi ilahtua tarkoitusta varten suunnitellusta viinikaapista. Ne tosin ovat sellaisissa hinnoissa, ettei niitä anneta kuin todella läheisille ystäville. Hieman edullisempi mutta samalla idealla annettu lahja voisi olla kaupallisesta viinikellarista tietyksi ajanjaksoksi, esimerkiksi vuodeksi, vuokrattu kaappi. Tällaisessa yhtiössä ystävänne voi säilyttää arvokkaita pullojaan lukitussa kaapissa, oikeissa lämpötiloissa ja kosteuksissa maksamanne ajanjakson ja halutessaan jatkaa sopimusta omalla kustannuksellaan.

Avaaminen, tarjoilu ja säilytys

Kun viini on saavuttanut sopivan kypsyysasteen, pitäisi pullo saada auki. Tällöin on lähettyvillä hyvä olla toimiva korkkiruuvi. Retkeilevälle tai muuten vaihtelevissa paikoissa viininsä nauttivalle henkilölle taskumalli lienee paras vaihtoehto, mutta säännöllisesti kotona pulloja aukovalle löytyy hieman suurempia ja teknisempiä malleja, jotka kuuluvat jo arvolahja-kategoriaan. Alaa valtaavien kierrekorkkien avaamiseen on olemassa myös omat, kumista tai silikonista valmistetut otteenvahvistajansa.

On ihmisiä jotka eivät kaada viinejänsä suoraan lasiin vaan antavat niiden ensin hieman aueta dekantterissa. Dekantterien hinnat alkavat muutaman kymmenen euron puristelasisesta tavaratalomallista ja jatkuvat satojen eurojen käsintehtyyn kristallitaideteokseen. Hintaa tärkeämpi seikka on laitteen toimivuus. Joidenkin dekantterien suu on huonosti muotoiltu. Tällöin ne tiputtavat pisaroita pöytäliinalle. Kannattaa siis kohteliaasti tiedustella, mikäli kaatamista voisi kokeilla vaikka vedellä. Tämä lienee mahdollista ainakin erikoisliikkeissä ja kalliimpien kannujen ollessa kyseessä. Dekantterin kaulaosa saa olla melko avara, sillä kapean kaulan läpi tuo haluttu hapettuminen ei oikein etene. Kannattaa myös miettiä, millaisissa tiloissa dekantteria aiotaan käyttää, kaikkein moderneimmat mallit kun vievät tuhottomasti pöytätilaa.

Pullosta kaatamiseen löytyy myös oma aparaattinsa, joka ehkäisee kiusallista pisarointia pöytäliinalle. Yleisin malli on pyöreä ja taipuisa foliokiekko, joka pyöräytetään rullalle ja asetetaan pullon suuhun. Folion reuna on niin kapea pullon suuhun verrattuna, etteivät tipat minkään pintajännityksen takia lähde kiertymään pullon ulkopintaa myöten. Näitä kiekkoja saa myös onnittelukortteihin pakattuna. Ne voi mainiosti sitoa vaikka viinipullon kaulaan ja varustaa hyvän joulun toivotuksin.

Seuraava väline lienee tärkein aparaatti viininnauttimisessa itse viinin ja hyvän seuran jälkeen: lasi. Riedel on edelleen lasintekijöiden kuningas, pieninä miinuspuolina hinta ja ohuen kristallin vaatima varovaisuus käytössä. Riedelin lasit ovat myös spesifioituja omille rypälelajikkeilleen, joten ne soveltuvat vain melko tarkkaan suunnitelluille maisteluille, joissa viinien rypälekoostumukset ovat ennakkoon tiedossa. Saksalaisilta valmistajilta löytyy hieman tanakampia mutta silti kauniita ja toimivia yleislaseja. Ne ovat hyvä vaihtoehto varsinkin suurempien tilaisuuksien kattamiseen.

Nyt viinit on nautittu, mutta voi, pullo ei tullut tyhjäksi. Myös tällaisiin tilanteisiin on omat konstinsa, viiniä ei tarvitse jättää oman onnensa nojaan pöydänreunalle pilaantumaan. Avattujen viinien suojaksi on saatavana muotovaahtopurkin näköisiin astioihin pakattua suojakaasua, jota suihkautetaan pullon sisään, minkä jälkeen korkki laitetaan takaisin. Kaasu ilmaa painavampana laskeutuu viinin pinnalle ja estää hapettumisen. Toimivaa mutta ajan myötä hieman kallista. Toinen vaihtoehto on alipainekorkki. Erityinen korkki, jossa oleva venttiili päästää ilman vain yhteen suuntaan, asetetaan vajaan viinipullon suulle ja imetään pakkauksen mukana tulevalla pumpulla pulloon alipaine. Tällöin hapen määrä pullossa vähenee ja viinin reagointi sen kanssa hidastuu. Wacuvin-tuotemerkki on tällä saralla tunnetuin, mutta nykyään löytyy myös muita yhtä toimivia vaihtoehtoja.

Tässä näitä yleisimpiä viiniin liittyviä varusteita, jotka lahjoina annettuina jäävät muistuttamaan antajastaan pidemmäksi aikaa kuin pelkkä viinipullo.

Joulun viinivinkit

Tosin mikäli ystävältänne, jolle olette lahjaa hankkimassa, löytyy jo kaikki mainitut välineet, annetaan lopuksi myös muutama varsinainen viinivinkki, jotka ilahduttaisivat paketista paljastuessaan ainakin minua. Klassisia punaviinejä arvostavalle 005025/467677 Château Palmer 1996/1999 95 euroa / 101,60 euroa olisi miellyttävä yllätys vuosikerrasta riippumatta. Tämä jumalainen nektari kun on niin hyvin tehtyä, että sitä voi nauttia joko kymmenien vuosien päästä tai muiden jouluviinien mahdollisesti loputtua jo nyt. Toivottavasti en anna väärää ja vähättelevää mielikuvaa kun väitän, että kaiken sen hedelmän ja maan ja puun joukosta löytyvät myös lämpimät joulumausteiden tuoksut.

Joulukuun uutuuksista eniten kiinnostusta herättävät kaksi Aszú Eszencia -tason Tokajia, molemmat Disznókön tuottamia, vuosikerroilta 1988 ja 1993 (koodit 589626 ja 588796). Makeat, iäkkäät ja suhteellisen harvinaiset viinit ovat aina kiinnostavia, mutta silmään pisti saman yrityksen ja periaatteessa saman viinin hulvaton hintaero, 21,40 euroa ja 98,70 euroa puolen litran pulloista. Olisipa kiva maistella, mitä viidessä vuodessa oikein on tapahtunut.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja