Joulukuu

21.12.2005

Vinkkejä viimehetken joulusiivoukseen antoi Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista. Marttojen sivuilta www.martat.fi löydät hyviä ohjeita arjen kodinhoitoon ja ruuanvalmistukseen sekä jouluun liittyviä neuvoja.

Ohjelman Persoonallinen koti oli tällä kertaa juuri valmistunut kolmilapsisen perheen omakotitalo. Talo on perheen toivomusten mukaan arkkitehdin suunnittelema ja tavoitteena on ollut rakentaa koti, joka huomioi lapsiperheen tarpeen myös lasten kasvaessa. Kodin tyyli on yksinkertainen ja materiaalit on tarkoin harkittuja. Joulun tunnelmaa oli rakennettu lasten kanssa askartelemalla ja lämminhenkinen joulukattaus oli tehty Pentikin kauniilla astioilla. Listasimme tietoja kodin materiaaleista ja yhteystiedoista:

Sisääntulokerroksessa on Pukkilan laattalattiat (Pukkila, Vantaa p. 09-75154260). Makuuhuonekerrokseen ja kellariin valittiin puulattia Finnwoodfloors Oy, Kuopio/ p. 0207409300. Olohuonetta hallitsevat komeat portaat on tehnyt Hämeen teräsrakenne Oy (Martti Karimies, Hämeenlinna p. 03-6523545)

Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota hyvään valaistukseen ja talon kaikki valaisimet ovat Artisan Rinaldon mallistosta (p. 09-8553210 / www.artisan-rinaldo.fi). Myös valokatkaisimissa löytyy vaihtoehtoja, laadukkaat ja kauniit asennuskalusteet toimitti Berker /DJS Automation Oy www.djsautomation.fi / www.berker.de

Kodin linjakas keittiö, jossa on Siemensin kodinkoneet ja Laptekin tiskiallas, oli Espoon Keittiömaailman Joni Tuomisen suunnittelemat joni.tuominen@espoonkeittiomaailma.com p. 09 – 8194560

Rakennusvaiheessa myös ovien valinta on tärkeää linjakkaan lopputuloksen luomiseksi. Ulko-ovessa on oma pieni ikkuna kodin kaikille asukkaille, oven valmistaja Kaskipuuu Oy, Ylikiiminki p. 08-8771000 / www.kaskipuu.fi

Kaikki sisäovet+ suihkuhuoneen ja saunan ovet Vest-Wood Suomi Oy, Vääksy p. 0201 100 200, info@vest-wood.com Liukuovet ja peilit toimitti Lasimyynti Juvonen, Vantaa p. 09-8362660. Kosteiden tilojen ja vessojen lattiat Laattapiste, Vantaa p. 09-878031 www.laattapiste.fi ja seinät Kaakelikeskus, Helsinki p. 09-5123470. Kaikki hanat ja LVI Hansgrohe/ LVI Juhani Niemi Oy, Helsinki p. 09-4777030. Vessojen persoonalliset altaat Temal Oy, Järvenpää

Takan ja saunan rakensi Jouni Hyyryläinen p. 041-5225147. Saunan seinän sisustuskivet: Sisustusliike Home 4 You, Helsinki, p. 09-750 331www.home4you.fi . Inferno-kiuas on Kastorin mallistoa p. 019-764360

Vesitoiminen Bamboo Quartet rättipatterin valmisti Rej-Design Oy p. 09-8689 390

14.12.2005

Stundarsin museoalue ja Jouluideoita kotiin

Persoonallisena kotina esittelimme 1750-luvulta olevan kauniin pohjalaistalon, joka on siirretty Stundarsin museoalueen kupeeseen. Talon asukkaat elävät tämän päivän arkea upeassa vanhassa talossa ja he kannustavat ihmisiä rohkeasti etsimään vanhoja taloja, joista entisöimällä voi saada persoonallisen kodin ja vanhalle talolle uuden elämän. Lisää tietoa Stundarsin museoalueesta löytyy osoitteesta www.stundars.fi

”Syystunnelmia ja joulun odotusta” kirjan kirjoittaja Tiia Koskimies ja Hanna Sumari koristelivat kodin joulutunnelmaan. Tässä muutamia ideoita tunnelman luomiseksi sekä ohje piparkakkurasioiden valmistamiseen.

Koti sisustetaan jouluiseksi jo ulko-ovelta lähtien. Porraspieleen voi koota ulkokasveista, ulkovalosarjoista ja muista kotoa löytyvistä tavaroista kiinnostavaa katsottavaa. Myös eteinen pukeutuu jouluun punaisella värillä ja valoilla, se houkuttelee astumaan peremmälle.

Olohuoneen arkinen ilme muuttuu jouluiseksi kukin, valoin ja punaisin tekstiilein. Sohvat sisutetaan pehmoisiksi lepopaikoiksi, joihin on mukava uppoutua ulkorientojen jälkeen lukemaan vaikka joululahjaksi saatuja kirjoja. Seinälle ripustetut kranssit ovat kuin taulut. Rosmariini, timjami, salvia ja sypressi levittävät huoneeseen raikasta yrtin tuoksua. Perinteiset neilikoilla pistellyt sitrushedelmät tuovat huoneeseen myös raikasta tuoksua.

Pienestä lipastosta tehtiin joulun houkutteleva namupöytä. Kaupan valmiista taikinasta leivotut karamellirasiat kätkevät sisäänsä vihreitä kuulia, kuivattuja mansikoita ja karamelleja. Ruokapöytään katettiin tutut Arabian arkiastiat hieman juhlavammin. Marimekon valkoisesta lumimarjakankaasta ommeltiin liina. Kukkavaasina on Aallon kirkas lätäkkö, jonka sisällä pienempi lätäkkö tuikkukynttilää varten. Vesi värjättiin vihertäväksi karamellivärillä. Puurokuppeihin leivottiin jokaisen etukirjaimella koristeltu pieni piparkakkurasia, joka kätki sisälleen marsipaanisydämen.

Piparkakkurasiat

  • - 1 – 2 pakettia kaupan valmista piparkakkutaikinaa
  • - pähkinöitä ja manteleita
  • - noin 2 dl sokeria palojen liimaamiseen
  • - sokerikuorrutus:
  • - 1 valkuainen
  • - noin 4 dl tomusokeria
  • - 1 tl sitruunamehua tai etikkaa
  • (karamelliväriä)

Sekoita aineet keskenään tasaiseksi paksuhkoksi tahnaksi. Ota osa erilleen ja värjää vesitilkkaan liuotetulla karamellivärillä halutun väriseksi. Lisää tomusokeria tarvittaessa. Lusikoi kuorrutteet sulkijalla varustettuihin muovipusseihin. Leikkaa kulmaan pieni reikä. Kuorrutteet pysyvät suljetuissa pusseissa notkeana parikin viikkoa! Voit jatkaa työskentelyä useampana päivänä. Poista vain ”korkiksi” kuivahtanut sokeripala reiän suulta.

Karamelli- ja yllätysrasioiden kokoaminen

  • Kauli taikina hieman ohuemmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  • Leikkaa viivoittimen avulla taikinasta suorakaiteen tai neliön muotoinen pohjapala ja hieman suurempi kansipala.
  • Leikkaa pitkät seinät haluamasi korkuisiksi ja pohjapalan pituisiksi. Leikkaa päätypalat hieman lyhemmiksi, jotta ne mahtuvat seinämien väliin.
  • Paista paloja 225 asteisessa uunissa noin 4-5 minuuttia. Tarkkaile paistumista, etteivät osat pääse palamaan. Anna palojen jäähtyä kunnolla ennen siirtelyä.
  • Tarkista päätypalojen ja reunapalojen pituus ja muoto. Voit leikata tai raastaa niitä varovasti suoremmiksi ja lyhyemmiksi tarvittaessa.
  • Koristele seinämät ja kansi halutessasi kuorrutesokerikuvioilla, pähkinöillä jne. Sulata hienosokeri pannulla. Kasta palojen reuna sulaan sokeriin ja liimaa rasian pohjalle. Ole tarkkana, sokeri tarttuu nopeasti kiinni. Anna työn kuivahtaa. Voit peittää saumat kuorrutesokerilla halutessasi.
  • Viimeistele tomusokerilla. Pienempien rasioiden kanteen voit liimata nostokahvan vaikka puolikkaasta tähtikuviosta.

Piparkakkutaulut

  • Leikkaa piparkakkutaikinasta suorakaiteen muotoinen pohjapala. Kauli taikinaa ohuemmaksi ja leikkaa mieleisesi muotoiset taulun kehykset, taulun aihe yms. koristeet ja liimaa vesitilkalla mieleiseesi kohtaan taulussa.
  • Paista pohja 4-6 minuuttia paksuudesta riippuen.
  • Voit jatkaa työskentelyä ja liimata pinnalle sokerilla vielä lisäkuvioita halutessasi. Koristele sokerikuorrutteella, karamelleilla, pähkinöillä jne. Paista ja liimaa sokerilla taululle tarvittaessa myös taustatuki.

TV-kuvauksissa käytettyjen tuotteiden tietoja:

Joulun kukat ja vihreät joulupuut etupihan somistuksessa Huiskula Oy, (02) 250 7000. Sivuilta www.huiskula.fi löydät lisää tietoa kukista, mm. kukkien hoito-ohjeet, trendit sekä vinkkejä kukkien käyttöön. Huiskula-kukkia myyvät kukkakaupat ja kukkien jälleenmyyjät kautta maan.

Yrttikranssit sitoi Juha Santapukki My Garden/Vandas Oy, Pieni Roobertinkatu 4-6, Helsinki puh. 09-637 090.

Jouluvalot ja koristevalosarjat Airam 09-476 600.

Punaiset ja punavalkoruutuiset tyynyt, karva- ja lammastyyny, villahuovat, pyöreä lasimalja, amaryllismaljakko sekä kaksikerroksinen metallinen hedelmäteline Stockmannin, Helsinki.

Astiat: Vihreät Arabian 24 H -ruokalautaset ja valkoiset puurokupit. Verna-viinilasit ja kartio-juomalasit. Citterio-aterimet. Kirkkaat Alvar Aallon lätäkkömaljat. Punaiset Alberto Häberlin Tris-kynttilälyhdyt. Kaikki astiat Iittala.

7.12.2005

Sisustustekstiilejä Etelä-Pohjanmaalta

T.i.l.a. vieraili Etelä-Pohjanmaalla tutustumassa Lennolin upeisiin sisustustekstiileihin.

Perheyrityksen toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen esitteli mallistoa, johon kuuluu upeita tyynyjä, torkkupeittoja, päiväpeitteitä ja liinavaatteita.

Uusinta mallistoa edustivat Jukka Rintalan suunnittelemat Swarovskin kristalleilla koristetut tyynyt, torkkupeitteet ja satiinilakanat.

Lisätietoa www.lennol.fi ja 06-4565 500.

Lue myös:

    Uusimmat