Joulukoti Paimiossa

Vierailimme tunnelmallisessa joulukodissa 1800-luvun talossa Paimiossa. Annarina Yöntilä tunnustautuu todelliseksi jouluihmiseksi, joka nauttii kauniista joulusta koko sydämestään. Kävimme hänen sisustusliikkeessään Adalmiinan Helmessä marraskuussa. Nyt näemme kuinka oman kodin joulu rakentuu.

Veranta on talvella liian viileä oleskeluun, mutta se ottaa kauniisti vastaan. Kynttilät palavat suurissa vanhoissa lasipurkeissa turvallisesti ja kauniisti joulutontun silmän alla. Kynttilöitä on myös kattokruunussa, joka on juhlan kunniaksi koristeltu katajanoksilla

Salissa näkyvät hienosti upeat lattialankut ja alkuperäisessä kunnossa säilynyt katto. Värimaailma on rauhallinen ja valkoisilla koristeilla puettu kuusi on kaunis suuressa tilassa. Melkein kaikki koristeet on itse tehtyjä.

Pienemmässä huoneessa ruudulliset verhot laskeutuvat lattialle kauniisti ylipitkinä. Pieni kuusi on istutettu poikkisahattuun maitotonkkaan. Koristeina on kuivattuja appelsiineja, kangassydämiä ja Olli-Pekan isoäidin tekemiä tonttuja.

Kaapinovissa on kranssit, joiden nauhoihin kiinnitetään joulukortit kaikkien luettaviksi ja ihailtaviksi. Jouluntuoksua tuovat appelsiineihin painetut kokonaiset neilikat.

Matkalla keittiöön tervehtii joulukalenteri, jonka taskuista löytyy Antonille, Alvarille ja Alexandralle pieniä namusia helpottamaan ajanlaskua aattoon.

Pitkän pöydän ääressä istutaan kauan. Mukavat tyynyin varustetut korituolit ovat niin mukavat, että niissä jaksaa istua vaikka koko illan. Pellavia käytetään joulukattauksessa, jonka Annarina tekee valmiiksi jo aatonaattoiltana, kuten kaiken muunkin. Toiveena on, että aattona saa vain nauttia joulusta. Kattauksessa on käytetty vanhaa pellavakaitaliinaa suurten valkoisten pellavaliinojen päällä. Lautasliinoina on kauniisti kirjaillut pellavapyyhkeet. Joulussa on tärkeintä että perhe on yhdessä, on siistiä ja paljon hyvää ruokaa ja juomaa.

(T.i.l.a. 20.12.2006)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja