Joulukinkuissa isoja eroja: Tiedätkö, mitä ostat?

Ruokakaupoissa on joulun alla tarjolla monia erilaisia joulukinkkuja, mutta mitä eri kinkkujen nimet tarkoittavat?

Joulukinkkuja löytyy kaupoista moneen makuun: on juhlakinkkua, kinkkurullaa sekä pieniä joulukinkkuja. Mutta mikä sitten tekee esimerkiksi juhlakinkusta juhlakinkun? Joulukinkkujen nimeämiselle on olemassa vuonna 2005 Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n laatimat suositukset. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehdon mukaan suomalaiset elintarvikevalmistajat noudattavat joulukinkkujen nimisuosituksia kiitettävästi.

– Kinkkujen osalta nimistä on tullut vakiintunut käytäntö. Meidän tietoomme ei ole tullut, että myynnissä olisi nimeltään harhaajohtavia joulukinkkuja.

Joulukinkussa ei saa olla ylimääräisiä aineksia

Joulukinkulla tarkoitetaan raakaa tai kypsää kokolihavalmistetta, johon on lisätty vain vettä, suolaa ja sallittuja lisäaineita. Kinkuissa ei saa olla muita elintarvikkeita, kuten soijaa. Joulukinkun tulee olla myös muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.

Kinkku-nimeä voidaan käyttää tuotteesta, johon käytetty liha on yksinomaan kinkkua. Jos mukana on esimeriksi proteiinia, kuituja tai tärkkelystä, kyseessä on kinkkuvalmiste eikä kinkku. Leike on vakiintunut nimitys kinkkuvalmisteille, jotka sijoittuvat täyslihan ja makkaroiden väliin.

Mitä eroa on juhlakinkulla ja perinteisellä joulukinkulla?

Juhlakinkku:
Juhlakinkku –nimeä käytetään joulukinkulle, joka on potkalla tai ilman potkaa, muuten luuton, muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.

Perinteinen joulukinkku:
Perinteinen joulukinkku –nimeä käytetään suoliluulla tai ilman suoliluuta olevalle hieman pyöristetylle joulukinkulle.

Pieni joulukinkku:
Pieni joulukinkku –nimeä käytetään noin 2,5-5,5 kiloa painavalle luuttomalle tai luulliselle, raa’alle joulukinkulle.

Kinkkurulla
Kinkkurulla –nimeä käytetään luuttomasta kinkusta tehdylle rullalle.

Luomukinkku
Luomukinkku ei yleensä sisällä muita lisäaineita kuin suolaa. Esimerkiksi Pajuniemellä luomukinkkujen suolauksessa ei käytetä fosfaatteja eikä muita lisäaineita. Luomukinkuissa on kuitenkin sallittua käyttää pieniä määriä lisäaineita, kuten kaliumnitriittiä, joka parantaa säilyvyyttä ja tekee lihasta punaisempaa. Eläinten kohtelussa noudatetaan luomuasetusta.

Näiden määritelmien lisäksi kinkut voivat lisäksi olla silavattomia, nahattomia, luuttomia , kokonaisia, puolikkaita tai kypsiä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat